Digitalna papazjanija

Sinergija@University ’09 – Šta nam novo stiže?

Već nekoliko godina u nazad Sinergija je jedan od bitnijih skupova na domaćem IT nebu. Do sada nisam imao prilike da prisustvujem ovom događaju, pre svega zbog cene kotizacije (za koju se može pazariti sasvim solidan netbook), a u međuvremenu sam i izgubio interesovanje za Microsoft tehnologije i počeo da se profesionalno orijentičem ka open source rešenjima. Međutim, 12. novembra, 2009. kompanija Microsoft organizovala je pradavanje, na mom fakultetu, pod nazivom Sinergija@University.

Sinergija@University

U pitanju je turneja po fakultetima, kao klasičan vid propagande, gde se predstavljaju novine koje donosi novi OS, kao i ostale tehnološke novosti iz Microsoft-a. Bilo je zanimljivo da su svi prisutni uz propagandni materijal dobili instalacioni DVD  za Windows 7 Proffesional. Agenda predavanja izgledala je ovako:

  1. Zoran Subić, Microsoft: Sinergija@University v.2
  2. Telekom Srbija: Mobilni internet + stud:zona
  3. Darko Kljajić, Microsoft: Windows 7
  4. Zoran Subić, Student Tech Club na Matf

Gosti iz Telekoma obradovali su nas informacijom da je utrostručena količina podataka za sve MTS-3G korisnike, a pominjani su i uspesi naših kolega na finalu Imagine Cup takmičenja. Meni lično, najzanimljivija stvar bila je mogućnost osvajanja studentskih propusnica za Sinergiju. Kako je nas desetak osvojilo dotične propusnice, očekivalo nas je otvaranje Sinergije.

Otvaranje

Otvaranje je bilo poprilično bombastično. Ogromna scena je svetlela, muzika se čula sa svih strana, tu su bili i počasni gosti, a sve je proteklo u znaku prikazivanja Windows-a 7 i o tome kako je za firme mnogo jeftinije ako pređu na novi OS. Na kraju je ipak Rambo Amadeus bio zaslužan što Sava Centar napustili sa osemhom na licu 🙂

Drugi dan

Od samog jutra drugi dan je krenuo zanimljivo. Najzanimljivija stvar kod novog Windowsa (pored POSIX podrške) je nova administratorska igraška pod nazivom Windows PowerShell v2. Odlični predavači, predstavili su nam, kako osnovne koncepte rada sa ovim alatom, tako i zanimljive trikove koji sistem administratorima umnogome olakšavaju svakodnevni rad. Od ostalih predavanja izdvojio bih i Refaktorisanje koda: Osnovnom tehnikom agilnih metoda do cistog koda, kao i predavanje sa teoretskom osnovom kao i konkretnim praktičnim primerima o Parallel Computing-u.

Sinergija '09 - Dan 2

Agenda predavanja kojima sam prisustvovao prvog dane izgleda ovako:

  1. PowerShell V2: brži, moćniji, neodoljiv (Aleksandar Nikolić)
  2. PowerShell – Demo Extravaganza (Krunoslav Mihalić)
  3. C# 4.0 (Srđan Božović)
  4. Refaktorisanje koda: Osnovnom tehnikom agilnih metoda do cistog koda (Milan Vukoje)
  5. Introduction to VSTS 2010 (Zlatko Knežević)
  6. Parallel Computing (Stanko Nikolić)

Treći dan

Iako treći dan nije delovao obećavajuće po teme koje prate moja interesovanja, ispostavilo se totalno drugačije. Prva dva predavanja o menadžmentu, delegiranju i vođenju sofverskih projekata bila su pun pogodak. Nije mi žao što sam ustao rano. Zatim su usledila predavanja o sigurnosti i pregledu novih tehnologija koje brinu o sigurnosti podataka, a ugrađene su u novi OS. Nakon toga slatko se nasmejah na totalno #fail predavanju o napadima na Windows i web aplikacije, a šlag na tortu bilo je predavanje o zaštiti Windowsa i web aplikacija gde smo prisustvovali obaranju jednog Windows sistema iz Linuxa, a saveti za zaštitu sveli su se na redovan update. O_o Sve u svemu bilo je zanimljivo.

Linux: Windows exploits

Taman kada smo pomislili da je kraj, sačekala nas je završna sesija gde smo imali prilike da čujemo još zanimljivosti kako o novim tehnologijama koje razvija kompanija Mirosoft, tako i pregled istorije sigurnosti računara od prvih Fairwall-ova.

Agenda je izgledala ovako:

  1. Delegation for Managers – Survive or Die (Miroslav Janković)
  2. How to Be Successful Software Project Manager (Miroslav Janković)
  3. A-to-Z of Usable Security in Windows Server 2008 R2 and Windows 7 (Rafal Lukawiecki)
  4. Attacking Windows and Web Applications (Ivan Marković)
  5. Protecting Windows and Web Applications (Dejan Levaja)
  6. Završna sesija

Utisci

Sve u svemu, bilo je zanimljivo. Iako mi sa jeftinim ulaznicama nismo dobijali rančeve i ostali propratni materijal, imali smo prilike da nešto od toga zaradimo kako na predavanjima, tako i na pauzama kod promoterki koje su nas upoznale već posle druge pauze 🙂 Iskreno, nikada ne bih platio da dođem na jedan ovakav seminar, jer zaista ne vredi te pare. OKe, bilo je par zanimljivih predavanja, par totalnih promašaja, dok su ostala u principu prosečna. Dobar deo se svodio na predstavljanje mogučnosti softverskih proizvoda koje dolaze iz fabrike iz Redmonda. Mada, kako sam zaključio ogromna večina ljudi koji su prisustvovali (preko 1700 akreditovanih posetilaca) je tu bilo ispred firme koja je Microsoft-ov partner ili na neki drugi način sarađuju sa njima. Realno, malo se toga može naučiti, a svakako ne toliko koliko se plaća kotizacija. Ovako kao besplatna ekskurzija je već totalno OK 😉

P.S. Okačiću video klipove kasnije…