Digitalna papazjanija

BCREW – Naša posla (2011)

Znate da obično ne pišem o aktuelnim temama, što je posebno izraženo kada je muzika u pitanju. Kada pišem o muzičkim albumima, volim da obradim album koji sam provereno vrteo jako dugo vremena, pa je tekst na blogu zapravo posledica činjenice da mi nije dosadio.

BCREW – Naša posla” je album koji je obećavao još pre no što sam ga prvi put zavrteo u plejeru. Možda je za to zaslužna Demoniova reputacija, a možda pak i prethodni promo mixtape koji je nosio isti naziv i sa koga se par pesama našlo i na ovom albumu. I ako sam ovaj tekst planirao još prošle godine, nekako je ceo blog od tada bio na pauzi, pa reših da ga ipak objavim sada jer za dobre stvari nikad nije kasno.

Za Demonia (njegove pesme zapravo) sam čuo još za vreme srednje škole, dok sam aktivno slušao Underground Hip-Hop i dok je bila aktuelna serija Hip-Hop nastupa “Urbana Gerila” koja se orgabizovala širom juga Srbije. Tada su se njegove pesme provlačile kroz forumske teme u kojima su nabrajani neafirmisani izvođači koji kidaju na bitu, a danas ga neki čak i prozivaju da je prešao u komerc vode.

Kako sam se sa Nikolom u međuvremenu i lično upoznao kroz neku totalno drugu priču, nevezanu za muziku, mogu vam potvrditi da ekipa zaista uživa u muzici i to ne radi zbog novca već iz ljubavi. Prisustvovao sam sceni “valjanja” diskova u lokalnom kafiću u Nišu, gde su ljudi neprestano svraćali po svoju kopiju diska, a Demonio i Furio Giunta (koji zajedno sačinjavaju sastav BCREW) uredno potpisivali albume. Totalna opuštencija…

No da kažem i koju o samom albumu.

Kao što već pomenuh, Naša posla promo Mixtape je bio dostupan još od 2009. godine, a nekoliko pesama na albumu je upravo odatle. Ako ih već niste slušali, prelistajte, ima i tamo cool pesama. Da se album spremao dugi niz godina, primećuje se iz samih pesama, koje se i tematski i stilski razlikuju i datiraju iz minimum 4 godina razlike. No i pored svega toga, album je sasvim fino uklopljen i od početka do kraja sa sobom nosi taj veseli duh juga.

Od prve pesme, koja uz zvuke trubača najavljuje šizenje ludenje s’ juga, album nastavlja da plasira moćne bitove preko kojih klize glasovi raznih gostiju među kojima su Reksona iz VIP-a, Lud,  LoOney, Lou Benny, Mali Mire, Shot i Remi iz Elementala. Nekoliko pesama gde su BCREW solo, me je zaista pozitivno iznenadilo, a tako su zvučali i uživo letos na Bassivity Digital Showcase. Jako puno dobrih lajnova iz pesama sam istvitovao još prošle godine dok sam prvi put preslušavao disk, a momci su se potrudili da sem dobre muzike i tekstova fanove obraduju i sa par video spotova, koje možete naći na YouTube-u. Sve u svemu, moćan album do samog kraja, uključujući i bonus track “Nek se troši“, koji zaista izaziva potrebu da se bacite u boemski život.

Ja sam album prvo vrteo kod kuće na kompu, a zatim i na mobilnom dok sam napolju skoro godinu dana, sa kraćim pauzama. Posle toliko preslušavanja, neke pesme su mi se izdvojile kao favoriti, ali većina i dalje izaziva klimanje glavom dok se smenjuju iz zvučnika. Mali Mire je pokidao sa Bulevarom, ali je pesma puna internih fora koje morate da pohvatate pre nego što skontate celu pesmu. U svakom slučaju pesma je cool i sama po sebi, pa će poznavanje gradiva doći kao bonus.

Carski mi je što se ceo album može besplatno slušati online na sajtu, a za one koji vole da kupe i fizički disk i uz njega dobiju omot i sve ostalo, postoje dve verzije: jeftinija SEK-a (Svetska ekonomska kriza) edicija sa siromašnijim bukletom u slim kućištu i DELUXE (standardna verzija) edicija, koja košta kao jedna pristojna pljeskavica na ulici.

Trackslist

  1. Jug
  2. Avangarda feat. Reksona
  3. Štek
  4. Egoista
  5. Pablo Eskobar
  6. Orden 2 feat. Lou Benny
  7. Ruski rulet feat. MadRed
  8. Bulevar feat. Mali Mire
  9. Ludilo te ubilo feat. Lud
  10. Platina
  11. Naša posla
  12. Nisi čula
  13. Kurve, kučke, drolje
  14. Pepeljuga feat. Branchy
  15. Uspeh i šljaka feat. LoOney
  16. Srce feat. Branchy
  17. Ništa lično feat. Shot & Remi (Elemental)
  18. Nek se troši (bonus track)


YouTube Direkt