Digitalna papazjanija

Domaći Underground R&B: Lust – Best of Both Worlds Mixtape

Nije da sam neki preterani ljubitelj R&B muzičkih ostvarenja, posebno kada su domaće stvari u pitanju, ali ovaj album vrtim već par meseci u playeru. U pitanju je zapravo Hip-Hop/R&B mixtape iz 2009. pod nazivom Best of Both Worlds Mixtape. Razlog što pišem o ovom albumu nije što je ovo jedan od retkih predstavnika ovog (u svetu) popularnog žanra, već želim da skrenem pažnju na kvalitet kućne produkcije.

Do pre par godina sam aktivno pratio domaći underground Hip-Hop, gde su se pesme snimane u kućnoj produkciji kretale od onih snimljenih mikrofonom od 200 dinara, do pesama koje su završile na izdatim albumima čiji se kvalitet ne razlikuje od studijskih. Bilo kako bilo, vremenom je cela priča oko snimanja i produkcije u kućnim uslovima toliko uznapredovala da sada već imamo popriličnu količinu izdanja na zavidno visokom niovu.

Autor

Autor, izvođač, producent i sve ostalo na ovom albumu je Vojin Pešić, poznatiji kao Lust. Da ne bi davio glupostima, citiraću njegovu biografiju, pa se bacam direktno na recenziju albuma.

Vojin Pešić a.k.a. “Lust“,  rođen je davne 1988. godine u Beranama, a danas živi u Bay Area (California). Njegov rad krunisan je svima dobro poznatim pesmama: Kad Pomislim Na Nas Dvoje, Dajem Sve Za Nju i Granice Ljubavi… U svojoj dosadašnjoj karijeri, snimio je mnoštvo pesama, izbacio 2 Mixtape-a (prvi: NAJSLADJI GRIJEH i drugi: BEST OF BOTH WORLDS). Sarađivao je sa mnogim afirmisanim i neafirmisanim Hip-Hop izvođacima širom Srbije i šire… Neki od njih su: X-Plane, Generali, Cvija, Fero, T-Blazer, Armani, Pidji, Caboo, Papi Jaaz, GoX, Illuminati X

Recenzija

Dakle, pomenuh da nisam neki preterani ljubitelj R&B-a, ali ovo je neka fina kombinacija sa Hip-Hop-om pa se većina pesama slušljiva. Pesme koje možete vrteti satima i satima i jednostavno ne mogu da dosade su: Granice Ljubavi, Karamela, Dajem Sve Za Nju, Nek’ Taj Osjecaj Oduzme Mrak i Samo Malo. Na repertoaru su kako lagane pesmice uz koje se možete opustati zavaljeni u svoju omiljenu fotelju, tako i one koje se bez problema mogu zavrteti u nekom klubu. Ne samo da su je sama produkcija izvanredno odrađena i da su pesme simpatične za (pre)sluša(va)nje, već su i matrice totalno fine. Tekstovi po nekad znaju da budu mlaki i patetični, no to se sve uklapa u laganu balada R&B priču, mada ima i tvrđih i ozbiljnijih stvari. Motiv koji se provlači kroz većinu pesama je opis devojke plavih očiju i crne kose koja po svemu sudeći ne uzvraća ljubav koja joj je ukazana…

I ako me je album oduševio što se produkcije tiče, i same pesme su potpuno OK i vidi se da nisu samo nabacane već da je za njihvo stvaranje uložen popriličan trud. Da ne bude da samo hvalim, ima i stvarčica koje mi se ne sviđaju i ne mogu a da ih ne pomenem. U pesmi Hands Up, koja je sama po sebi poprilično OK, refren bi morao da kida, a on ne samo da je mlak već je i smešan. Jednostavno, Vojine, ne ide ti taj fazon. Ove sa gostima su do yaya, ali ovako solo ti jednostavno (za raliku od ovih drugih stvari) ne leži. Isto važi i za pesmu Mrze Me. Nije daleko ni She Likes The Serbs, od koje sam očekivao neku finu obradu u Akon fazonu…

Sve u svemu, više nego solidan album uz mnogo mesta za napredovanje. Istog trenutka kada sam skinuo ovaj album i počeo da preslušavam pesme, došao sam na ideju da istom posvetim tekst na blogu, što sam Vojinu i dok smo čavrljali na MSN-u. Nekako se desilo da se to sve odužilo par meseci, no ipak je tekstić na kraju ugledao svetlost optičkih kablova kroz koje se Internetom trasportuje širom planete.

I umalo da zaboravim. Omiljena stvar sa albuma mi je Samo Malo (upravo primetih da su i inicijali S.M. :)). I još jedna stvar koja me je iznenadila: kada sam na totalno drugom deli države bio u obilasku familije, rođaka je listala pesme sa mob telefona i (od par stotina pesama na memorijskoj) prebacila par hitova sa ovog albuma, jer ih je čula da se vrtena radiju.

Tracklist

  1. Lust – Intro
  2. Lust – Idemo
  3. Lust – Let Me Know
  4. Lust – Ulice Vole Me feat. Rimski
  5. Lust – Granice Ljubavi feat. Generali & Fero
  6. Lust – Hands Up
  7. Lust – Karamela feat. P.I.D.J.I
  8. Lust – Hipnoza
  9. Lust – Dajem Sve Za Nju feat. X-Plane & Generali
  10. Lust – Tata
  11. Lust – Ti Si Ta Vatra feat. Papi Jaaz
  12. Lust – I Be Gettin’ Dat Money feat. Armani
  13. Lust – Kad Pomislim Na Nas Dvoje Pt.2 (2009)
  14. Lust – Nek’ Taj Osjecaj Oduzme Mrak
  15. Lust – Mrze Me feat. GoX (England)
  16. Lust – Where Did We Go Wrong
  17. Lust – Granice Ljubavi feat. Illuminati X (International Remix)
  18. Lust – She Likes The Serbs RMX feat. Armani
  19. Lust – Samo Malo (Me Estas Tentando) feat. Generali & Fero

Pesme možete besplatno preuzeti sa sledećih linkova:

(Ukoliko bude bilo potrebe, postaviću arhivu na još neki server)

Više o Lust-u na: