Digitalna papazjanija

Povratak Velikog Brata

Moram odati priznanje kolegama sa fakulteta za kreativnost u smišljanju šala u ovim napornim danima za vreme ispitnog roka. Par sati pre ispita iz prevođenja programskih jezika, dočekao me je zanimljiv e-mail sa informativno-pretećim sadržajem…

krivicna prijava

Pohvale za ideju i trud, ali ipak nedovoljno za prolaznu ocenu. A evo i stavki koje se moraju popraviti do sledećeg ispitnog roka:

  • Ovakva pisma se šalju onom staromodnom poštom, a ne elektronskom;
  • Naslov je ASCII, bez naših slova. Kad smo već kod slova, nema ćirilice;
  • VRHOVNI SUD SRBIJE baš i ne radi u 4:08AM;
  • Navedeni telefoni nešto ne funkcionišu (verovatno jer su kao šestocifreni izbačeni iz upotrebe);
  • e-mail adresa sa koje je mail poslat ne postoji;
  • U header-u maila su ostali komentari poput:
    X-PHP-Script: www.hidemyass.biz/fake-mailer/index.php for 89.216.136.86
    tako da preporučujem slanje maila preko Telnet-a;
  • b.t.w. SBB-ov IP je takođe ostao u header-u, a nisam baš siguran da ovi iz pravosuđa koriste usluge dotičnog ISP-a.

KK Dual Screen

Nego, ovo me samo podseti da je ponovo pušten u promet Pravilnik o tehničkim uslovima za nadzor internet komunikacije, Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, čijem se donošenju protivila (između ostalih) i Srpska Pravoslavna Crkva.

Za neupućene: Po ovom pravilniku, nadležni organi imaju pravo da, uz sudski nalog, nadgledaju, prate i proveravaju Vaše e-mail poruke, kao i ostali sadržaj koji posećujete na Internetu, a provajderi su dužni da im to (o svom trošku) omoguće, nabavkom posebne opreme. Ne treba posebno napominjati da se ovime uskraćuje privatnost, krše ljudska prava i ustav Republike Srbije.

A za one paranoične, renomirana ružičasta televizija preporučuje građanima da ne koriste Internet, što je, morate priznati, jedan od najboljih načina zaštite 🙂

Veliki Brat nas uvek posmatra 😉