Metalna pena – materijal budućnosti / plagosus / blog

Metalna pena – materijal budućnosti

Metalna pena

Profesorka mehanike i avio inžinjerstva sa Univerziteta Severne Karoline (USA), Afsaneh Rabiei imala je za cilj proizvodnju materijala koji je lagan poput aluminijuma, a jači od čelika. Posle dužeg istraživanja to joj je i pošlo za rukom.

Ovaj novi materijal, koji zbog svog izgleda podseća na sunđer ili penu, dobio je naziv “metalna pena“, a njegova upotrebna vrednost je skoro neograničena. Može se koristiti za izgradnju čuvršćih građevina, bezbednijih automobila, pa čak i boljih zamena za delove ljudskog tela, poput veštačkih kukova i sl. Naravno, ovaj materijal je zanimljiv i vojsci, pa se radi na razvoju boljih pancira i oklopnih vozila.

Fascinantan detalj je i da ova pena absorbuje sedam do devet puta više energije od sličnih materijala, a kako je lakša od večine materijala koji su sada u upotrebi ista se može koristiti u proizvodima koji će spašavati živote, čuvati energiju, pa na kraju i uštedeti novac.

Zanimljivo je videti ovakve naučne proboje sa tehnologijama koje mogu poboljšati život na toliko mnogo polja, a da se iste ne zloupotrebljavaju. A ono što mene lično interesuje je hoće li dotična profesorka nastaviti da se bavi svojim poslom na univerzitetu još dugo godina ili će ista biti vrbovana od strane nadležnih organa da svoja istraživanja nastavi u ‘mišjoj rupi’ zarad dobrobiti čovečanstva.

Podeli sa prijateljima...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0

8 responses to “Metalna pena – materijal budućnosti”

 1. Potpuno si u pravu, omrzoše ljudi nauku od njihovog osećaja za humanu primenu. Kad čovek pomisli koje su sve mogućnosti zloupotrebe nanotehnologije, zaželi se drveta sa kog je sišao. …pozdrav

  • brankko says:

   Prvo hvala na komentaru.
   Drugo, eto vidis dokle smo dosli pored silnih vakcina, rfid-jeva, nanotehnologije i ostalog…
   Evo bas je cimer pre par dana procitao da su napravili neke 'nano-robote' koji mogu da kombinuju i spajaju celije ili nesto slicno i kaze "POCELO JE!" 🙂

 2. drfedja says:

  Na kraju cemo da govorimo:"We are Borg! Resistance is futile! Your bilogical and technolgical distinctivness will be added to our own!" :))))

 3. […] Metalna pena – materijal budućnosti blogera plagosus – CITAT: ….Ovaj novi materijal, koji zbog svog izgleda podseća na sunđer ili penu, dobio je naziv “metalna pena“, a njegova upotrebna vrednost je skoro neograničena. Može se koristiti za izgradnju čuvršćih građevina, bezbednijih automobila, pa čak i boljih zamena za delove ljudskog tela, poput veštačkih kukova i sl. Naravno, ovaj materijal je zanimljiv i vojsci, pa se radi na razvoju boljih pancira i oklopnih vozila….. […]

 4. A odakle ti informacija o toj peni???

  • brankko says:

   Pratim sajtove odredjenih naucnih institucija koje imaju zanimljive projekte, a povremeno i ostvare po koji od njih.

 5. E, youtube player ti je zastareo ili loshe podeshen. Kad kliknem po sredini (da pauziram) otvara njini domen umesto da pauzira.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *