Digitalna papazjanija

Google Buzz – Wave tehnologija na Twitter način?

Verovatno ste do sada već videli obaveštenje o Google Buzz-u. OK jošuvek smo svi zatečeni i nismo sigurni čemu sve to služi i kako se koristi, ali evo nekih prvih zapažanja i utisaka.

Šta je Google Buzz?

Google Buzz je novi servis pokrenut od svima dobro poznate kompanije Google koji se predstavlja kao novi način pokretanja konverzacije o stvarima koje su nam zanimljive. Dakle ideja je malo drugačija od Facebook statusa ili Twitta na Twitteru i bliža je Web 2.0 konceptu o deljenju informacija i interakciji ostalih korisnika. Na taj način korisnici stvaraju sadržaj (UGC) kome pristup imaju naši prijatelji. Dakle, Buzz nije FB status niti Twitter, već više napredni servis za deljenje zanimljivosti među prijateljima, poput čuvenog SHARE dugmeta na dnu većine stranica na Internetu. Bilo kako bilo, većina sve ove pomenute servise koristi na isti način i u istu svrhu – zatrpavanje ostalih svojim glupostima.

Šta i kako radi taj Buzz?

Kako je Buzz integrisan u dobro nam pozati i široko rasprostranjeni Gmail, ogroman broj korisnika će ako ništa drugo makar probati kako radi. Eto dovoljno materijala za početak Buzz-ovanja. Kako ga Google predstavlja: Buzz ide korak ispred statusnnih poruka koje smo do sada viđali na Gtalk-u, Facebook-u i sl. jer na lak način ubacuje i povezuje Vaše foto albume, video snimke i sličan multimedijalni sadržaj. Kako isti preko Google Profile-a povezuje Vaše naloge sa sajtova kao što su: Flicker, YouTube, Picasa Web… Twitter, kao i RSS feed-ove i stvari deljene kroz Google Reader, sada je sve integrisano na jedno mesto. Tako su Google Profili dobili smisao. Šta god objavili na bilo kom od ovih servisa, uz pomoć par klikova se isti podatak može naći na Vašem profilu uz pomoć Buzz servisa. Skoro pa u realnom vremenu, poput Wave-a, ali uz jednostavnost Twittera. Dakle, ono što Vam je zanimljivo, objavite uz pomoć Buzz-a, a Vaši prijatelji (i ostali ljudi sa Vaše kontakt liste) to mogu da lajk-uju, komentarišu i sl.

Gde da nađem taj Buzz?

Ako se i dalje pitajte gde možete naći taj Google Buzz, nemojte. On će naći Vas. Zapravo, verovatno već jeste, a da toga niste ni svesni. Kao što sam već pomenuo, Google Buzz je integrisan u Gmail, a samim tim povezan sa Vašim Google nalogom, koje je dalje povezan na sve Google servise, a njih ima jako puno. Da podsetimo, tu su pored samog Google pretraživača, Google Mail, Google Documents, Blogger, Youtube, Orkut, Wave, Groups, Reader, Picasa… I ne samo da je će Buzz naći Vas, već se povezati sve Vaše podatke na jedno mesto. Meni je tako ponudio za dodavanje na ‘status’ moje fotografije od pre više godina za koje sam i zaboravio da postoje. Jošuvek nisam istražio sve mogućnosti Buzz-a, ali već vidim da ih ima mnogostruko više nego što je to na prvi pogled delovalo. Dakle, ako i dalje ne znate gde da počnete sa Buzz-ovanjem, verovatno je pravo mesto za početak koren svega: Google Profiles.

A Google Buzz na mobilnom?

E upravo tu kreće najzanimljiviji deo. Buzz je od starta okrenut ka mobilnim uređajima. Uz aparate koji poseduju GPS prijemnik možete poslati Buzz ‘status’ sa neke zanimljive lokacije a Buzz će automatski Vašu poruku/sliku povezati sa Google Maps-om i pokazati lokaciju sa koje je ista poslata i na koju se odnosi. Nešto kao Gowalla, samo integrisano sa svime prethodno navedenim što Google pruža. U planu je podrška za sve popularne mobilne platforme: Android 2.0+, BlackBerry, iPhone, Nokia S60 (Symbian), Windows Mobile. Dakle, koji god noviji mobilni telefon da posedujete, možete se besplatno uključiti u Buzz-ovanje, a Geotagging tehnologija će se pobrinuti da Vaši ‘statusi’ dobiju bitnu komponentu u deljenju informacija – lokaciju na koju se poruka odnosi.

Zaključak…

Savremeni način za deljenje informacija i zanimljivih stvari/lokacija koji sa sobom od starta nosi ogromne mogućnosti, ali u isto vreme korisnici treba da su svesni dostupnosti svih tih informacija kako bi pripazili na svoju privatnost.

Neke ključne stvari vezane za Google Buzz:

  • Automatske liste prijatelja (bazirano na Gtalku, prema ljudima sa kojima najšeđće komunicirate)
  • Brzo deljenje informaciaj bogato dodatnim opcijama
  • Javno i ograničeno (na pojedinačne korisnike i grupe) deljenje
  • Preporuke pijatelja (prijatelji mogu da lajkuju i komentarišu Buzz-ove jedni drugima)
  • Filtriranje zanimljivih/korisnih stvari (kao što Gmail i Goolge filtriraju eelektronsku poštu i sadržaj Interneta)

Nadam se da Vam je sada malo jasnije čemu taj buzz oko Buzz-a i kako sve to funkcioniše. Mada najbolje je da se i sami lično uverite.

Korisni linkovi: