Digitalna papazjanija

Google is hacked? :)

Google, najveći među najvećima… Sistem pogonjen farmom od preko 200,000 Linux servera… Danas 31.01.2009. počeo je da posustaje pod klikovima milijardi ljudi.

Jošuvek niko ne zna da li se radi o hackerkom napadu na servere kompanije Google ili je neka greška u sistemu, uglavnom vecina google-ovih servisa odbija da radi uz Error 502, a svi rezultati pretrage (uključujući i sam google) se prikazuju kao opasni uz upozorenje:

Warning – visiting this web site may harm your computer!

Da ne bude da se nije desilo, evo i screenshot-ova…

Google is hacked?Google is hacked?

A evo i Srpske varijante…

Google is hacked?

UPDATE:

Google ima problema globalno sa svim servisima širom sveta. Ostaje samo još da sačekamo i čujemo zvanično obaveštenje jer nije ovo prvi put da se sumnja na hackovanje velikog G-a.

UPDATE 2:

OKe, zna se razlog (tačnije, jedna od učestalijih teorija) sporog odziva servera kao i grešaka koje su se javljale prilikom pristupanja raznim servisima koje google pruža. Od jednom su se milioni ljudi sjatili na Google da vide o čemu se radi i svi pokušaavli da kliknu na link koji opisuje detalje o štetnostima sajtova. Samo se jošuvek ne zna šta je bio razlog da Google sve sajtove svrsta u kategoriju opasnih.

UPDATE 3:

Nove špekulacije su da je greška ustvari bila do Google-ovog partnera, stopbadware.org. Međutim, nije ni do njih, jer je i njihov sajt pao kada su se milioni korisnika uputili da vide o čemu se radi, izazvavši time praktično vrstu DoS ‘napada’ na njihov sajt. Svi jošuvek čekaju zvanične odgovore.

UPDATE 4:

I najzad zvanično: Ljudski faktor! 🙂

Dešava se i velikima… Oprostićemo im jer su brzo odreagovali 😉