Uticaj WordPress templejta na posete sajta / plagosus / blog

Uticaj WordPress templejta na posete sajta

Kao nastavak moje radionice sa Blogomanije, “SEO za početnike u 20 minuta“, rešio sam da sa vama podelim jedno moje interesantno iskustvo vezano za WordPress templejte i njihovom uticaju na posete sajta.

Svima je poznato da od templejta zavisi vizuelni identitet sajta, a isto važi i za njegovu funkcionalnost, međutim malo ko obraća pažnju na SEO (optimizacija web sajta za pretraživače) element. Tu su bitne dve stvari, deo koji se vidi tj. raspored elemenata na web strani i drugi deo koji je ispod haube, tj. način na koji je sam templejt iskodiran.

Planiranje i strateško dizajniranje

Kada sam pre par meseci krenuo sa implementiranjem svog eksperimentalnog pseudo 3D interfejsa na ovaj blog, obraćao sam pažnju na elemente kao što su “whitespaces“, “insite linking“, “safety net” i generalno raspored elemenata na stranici. Istovremeno, prilikom kodiranja samog templejta ugradio sam svoje višegodišnje iskustvo i posebnu pažnju obratio na semnatiku HTML koda.

Bounce Rate vs WordPress Template

Šta sam uradio sa templejtom

Ne bih sada ulazio u detalje iz dva razloga: prvi jer moj novi templejt još uvek nije gotov do kraja, a drugi jer ono što je urađeno možete i sami da analizirate jer je i kod čitak, a stranice pregledne. Samo želim da vam pokažem kako je promena templejra uticala na posete mog bloga. Iznad je screenshot iz Google Analyticsa koji pokazuje dva segmenta poseta:

 • Pages Views per Visits – Sa prosečnih 1.44 otvorenih stranica prilikom jedne posete, novi templejt povećao je ovaj parametar na 3.27, što je više nego duplo.
 • Bounce Rate – predstavlja procenat posetilaca koji posle otvorene prve strane izgube interesovanje za dalju zanimaciju sajtom i poželjno je da ih je što manje. Kao što sa grafika možete primetiti, sa poprilično velikih 76.10% novi templejt je broj ovakvih poseta smanjio na samo 3.62%.

Šta ovo znači

Za one kojima brojke na papiru ne znače previše, u jednoj rečenici bi efekte promena opisao ovako: Posetiocima je sajt sada višestruko zanimljiviji i oni koji dođu jednom ostaju mnogo duže. Ako imate sajt koji je pogonjen WordPress CMS-om, neka vas ovo natera da se zainteresujete za to kakav templejt koristite. Prva stvar, kako on vizuelno izgleda, jer to jako utiče na funkcionalnost i druga verovatno još bitnija, kvalitet koda od koga je isti sastavljen. Isti sajt može biti iskodiran na mnogo načina i često se to radi poprilično aljkavo i nekvalitetno.

Ako ste web developer ili koder, razmislite o tome kako odrađujete svoje templejte… WordPress vam nudi toliko puno. Budite slobodni da to iskoristite..

Podeli sa prijateljima...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+8Share on LinkedIn1

8 responses to “Uticaj WordPress templejta na posete sajta”

 1. Lepi moj, donekle si u pravu ali da se razumemo da si na početnu stranu stavio izbor jezika, bounce bi ti bio još manji. Dakle tvoj template je takav, da tera posetioca da uđe iza ćoška, da bi došao do konkretnog sadržaja. E sad to nije loša strategija, međutim realni poslovni rezultati u odnosu na bounce, nisu ni lako, ni brzo merljivi. Ali pohvale i za template i za post, zato što ovo jeste strategija o kojoj valja razmišljati, uz dobro promišljenu primenu, verovatno bi dala i značajno bolje poslovne rezultate.

 2. @markoATL says:

  Cao Branko,
  Iskren da budem kod ti je malo haotican :)
  Ako vec spominjes semantiku, pogledaj sta je html5 doneo, nove tagove i atribute (article, nav, content, aside, role itd.). Zatim CSS, izbegavaj dupliranje koda, trudi se da koristis klase umesto ID-eva, obracaj paznju kako imenujes klase, uprosti klase, iskoristi media queries da napravis fleksibilniji dizajn za tablete i telefone. Buducnost je mobilnim telefonima i UX-u.

  Pozdrav,
  Marko

 3. Iva says:

  Problem sa ovim tekstom je što ama baš ništa nisi objasnio. Počeo, završio, sredine nema.

 4. Negoslava says:

  Slažem se sa Ivom, iako sam ja kompjuterska neznalica. Ti si uradio "nešto" i dobio si bolje rezultate. Jesi li to hteo da nam saopštiš? Ili?

Leave a Reply