Podešavanje browsera za pravilan prikaz .срб domena / plagosus / blog

Podešavanje browsera za pravilan prikaz .срб domena

Verovatno ste već čuli za nove ćirilične .срб domene i akciju “linkuj kao što govoriš” koja predstavlja lokalnu varijantu IDN-a. Ako niste, pogledajte sajt њњњ.срб.

Sajtovi koji su na novim ćiriličnim domenima uglavnom su i ćiriličnog sadržaja, ali ima i onih koji su do sada na .rs domenima bili latinični, pa je novi samo prilepljen na stari sajt.

Stvar koja će vas verovatno nervirati je Punycode, što je naziv za algoritam koji Unicode stringove (npr nazive domena) bijekcijski konvertuje u uži set karaktera tj znake engleskog alfabeta. To zapravo znači, da bilo koja reč (zapravo bilo koji string) napisan na bilo kom jeziku, u Unicode setu karaktera može biti konvertovan u odgovarajući jedinstveni string u engleskom alfabetu i iz njega takođe jedinstveno vraćen nazad. Ako vas zanima kako ova konverzija zapravo radi (jednostavno je), pogledajte stranicu na Wikipediji a za jednostavno i brzo konvertovanje koristite priloženi IDN enkoder.

Da bi se izbegli tzv. IDN homografski napadi, većina Internet pregledača ovakve domene predstavalja u punycode obliku koji je sve samo zgodan za pamćenje i razumljiv ljudima. Slika ispod ilustruje razliku u prikazivanju domena u IDN i punycode obliku.

Pravilno (IDN) prikazivanje ćiriličnih domena, zavisi od vašeg Internet pregledača (browser-a) i svaki se podešava na poseban način, a ja ću ovde ukratko opisati podešavanja za dva trenutno najpopularnija pregledača:

Chrome

Google Chrome se jako jednostavno podešava za prikaz ćiriličnih domena. Potrebno je samo u podešavanjima u jezike dodati i srpski, pa će Chrome sam ćirilične domene prikazivati onako kako želimo. Za one koji se ne snalaze najbolje evo i lokacije gde se dotično podešavanje nalazi: “Settings” (gore desno, ikonica kljuiča za ovdijanje matica), zatim “Perferences”, pa “Under the Hood”, pa zatim u “Languages and Spell-checkerSettings…” kliknite na “Add” i prinađite “Serbian” i zatim potvrdite na OK.

Firefox

Mozilla Firefox se takođe jednostavno podešava, samo što ovaj postupak morate ručno odraditi. U address bar (tamo gde kucate www.imesajta…) ukcajte “about:config” (bez navidnika) i pritisnite [enter]. Ako je potrebno potvrdite klikom na [I’ll be careful, I promise!]. Nađite opciju “network.enableIDN” i proverite da li je podešena na “true”. Još bolja varijanta je da uključite ovu opciju samo za naše domene tako što ćete dodati novi ključ tipa boolean (desni klik, New, Boolean) sa nazivom “network.IDN.whitelist.xn--90a3ac” i postaviti vrednost (value) na “true”.

Za ostale pregledače (browsere) pogledajte linkove ispod:

 

Podeli sa prijateljima...Share on Facebook15Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0

24 responses to “Podešavanje browsera za pravilan prikaz .срб domena”

 1. Ratnik Paorskog Srca says:

  Meni radi bez potrebe za podesavanjima.

 2. Coby says:

  Meni Opera takodje radi. Kakav Firefox, Chrome… 🙂

 3. Nebojša says:

  Ali Chrome u KDE okviru 🙂

 4. I šta sad? Treba da na svakom sajut pišemo uputstva korisnicima kako da podese svoej veb čitače da bi videli ćirlilični domen?

  Mislio sam da smo sa takvom praksom prestali još onomad kad smo izbacili yuscii fontove sa sajtova.

  Znate li šta će korisnici da kažu na to da moraju da podese veb čitač? ZBOGOM!

  • brankko says:

   Večina ne mora da se podešava, a rade i kad nisu podešeni, samo je ovako lepše 🙂

 5. Ne bih rekao da kod ve'ine radi. Ovih dana sam ba[ testirao i imao upravo obrnut reyultat. Ve'ina nije mogla lepo da vidi ć'irilični domen.

  Štaviše, po definiciji, veb čitači ne prikazuju domen kako treba jer namerno nisu podratzumevano podešeni da ih prikazuju (kao zbog sigurnostnih razloga). Korinik treba to da uključi ako želi. Ja evo već treći dan nisam našao nijedan računar na kome se ćirilični domen vidi kako treba.

 6. Lepse je kada se podesi…Hvala

 7. Lopare says:

  Odlicno uputstvo. Hvala.

 8. milutin56 says:

  A joj, vidi stvarno…uzo ti Blog-temu čovek, ni link da ostavi neki ?
  Nego kako da ja na GUGLE CHROME ukinem onu odvratnu ćirilicu, koja mi samo smeta i remeti mi rad na njemu ?

 9. Bubice says:

  super stvar, ovaj mi je bolji domen nego rs, konacno i mi da dobijemo pravi domen

 10. Sanovnik says:

  Mislim da je ovo velika glupost kao neki nacionalni identitet kao da je po pitanju interneta u srbiji sve najbolje pa nam samo jos ovo fali

 11. Jako interesantno, nisam znao da ovo uopšte postoji 🙂

 12. toma says:

  I dokle se sa ovim stiglo koliko je ovih domena registrovano…stotinak….

 13. no addiction says:

  I šta sad? Treba da na svakom sajut pišemo uputstva korisnicima kako da podese svoej veb čitače da bi videli ćirlilični domen? – See more at: http://www.plagosus.net/blog/www/podesavanje-brow

 14. sandhi sudha says:

  Mislio sam da smo sa takvom praksom prestali još onomad kad smo izbacili yuscii fontove sa sajtova.

 15. Mozilla Firefox se takođe jednostavno podešava thx u

 16. Marijo says:

  Samo da potvrdim, na nanašnji dan radi savršeno i besprekorno, na Firefox i Chrome, jedino neznam šta je sa Edge

 17. Desi Chhokri says:

  Ovo je izvanredno i zaista pristojan post. Mislim da će mi pomoći tone u stvari koje se tiču ​​i sve to puno pomoći za mene.

 18. John says:

  Jako zanimljivo štivo, dosta se može naučiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *