Digitalna papazjanija

BizIT – Konferencija o informacionim tehnologijama u trgovini

BizIT logoKonferencija posvećena primeni informacionih tehnologija u savremenom poslovanju, pod nazivom BizIT, održana je 6. aprila 2009. godine u svečanoj konferencijskoj sali na Beogradskom sajmu. Organizator konferencije je studentska organizacija AIESEC sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, a kao što je Svet Kompjutera i najavio, uz slogan Deal with IT, predavači su kroz prezentacije i predavanja pričali o konkretnim primerima upotrebe softverskih rešenja kao što su SAP, ERP, CRM, SCM, RFID, primeni bar kodova i standardizaciji istih, a Microsoft je predstavio svoj Dynamics integrisni paket. A evo i kako je sve izgledalo…

Šta je AIESEC?

AIESEC je međunarodna platforma za mlade ljude koja im omogućava da otkriju i razviju sopstvene potencijale kako bi imali pozitivan uticaj na društvo. Prisustvom na preko 1.100 univerziteta u 100 zemalja, AIESEC je najveća studentska organizacija na svetu, a najveći LC u Srbiji je upravo na EF-u.

O konferenciji

Cilj ovog projekta je da studenti steknu nova znanja iz oblasti IT-a i trgovine i da saznaju zašto je danas primena savremene informacione tehnologije jedan od najznačajnijih faktora konkurentnosti u globalnom biznisu.

Projekat je edukativnog karaktera. Kroz prezentacije, predavanja i interaktivan rad studenti i menadžeri kompanija su u mogućnosti da diskutuju na prethodno odabrane teme. Učesnici imaju priliku da se na licu mesta upoznaju sa potrebama i poslovanjem velikih trgovinskih kompanija, a isto tako mogu da se uvere u mogućnosti primene aktuelnih IT rešenja u biznisu.

Agenda predavanja

10:00 – 10:30 Registracija delegata
10:30 – 11:00 Uvodno predavanje – Prof. Dr. Predrag Bjelić
11:00 – 12:00 Microsoft – Microsoft Dynamics
12:00 – 12:20 Coffee break
12:20 – 12:30 ECDL
12:30 – 13:30 GS1 Srbija – GS1 standardi
13:30 – 13:45 Coffee break
13:45 – 14:30 World Trade Centar Belgrade – Korišćenje mreže WTC-a u uslovime finansijske krize
14:30 – 15:00 Svečano zatvaranje

Predavanja

U prijatnom ambijentu svečane sale na 1. spratu Upravne zgrade Beogradskog sajma, stotinak delegata popunilo je savremenu salu za prezentacije u kojoj je održana konferencija.

Bez kašnjenja, Prof. Dr. Predrag Bjelić sa Ekonomskog fakulteta, održao je uvodno predavanje o konceptu elektronskog poslovanja, gde je ukratko objasnio pojam elektronskog poslovanja, kratko osvrnuvši se na istoriju i njegov značaj.

Zatim je Nenad Aleksić iz kompanije Microsoft predstavio Microsoft Dynamics – softver za upravljanje poslovnim aktivnostima, koji malim i srednjim preduzećima pomaže u automatizaciji procesa, u donošenju isplativijih odluka i pri ubrzavanju rasta preduzeća. Istom prilikom naglasio da se za kompanije iz naše zemlje nudi posebna (jeftinija) verzija NAV Express paketa, lokalizovanog na srpski i prilagođenog domaćem zakonodavstvu.

Pauza za kafu stigla je u pravo vreme, pa su učesnici konferencije predahnuli na prostranoj terasi pored sale, na kojoj su se nalazila osveženja i grickalice.

Nakon pauze, Bojana Minić predstavila je ECDL projekat koji Fondacija za Evropsku kompjutersku vozačku dozvolu realizuje u saradnji sa JISA-om, u okviru čega je usledila i nagradna igra u kojoj su aktivni učesnici konferencije zaradili besplatan ECDL Core kurs.

Odmah posle toga, tri predavača iz organizacije GS1 predstavili su ponudu i viziju koju ova kompanije propagira. GS1 je vodeća globalna organizacija posvećena kreiranju i implementaciji globalnih standarda i rešenja koja poboljšavaju efikasnost i preglednost u lancu snabdevanja i zahtevima u lancu snabdevanja na globalnom nivou, pa su učesnicima konferencije ukratko predstavljeni standardi ove organizacije. Pored raznih formata bar kodova, predstavljeni su i savremeni formati kodova zasnovanih na RFID tehnologiji.

Nakon druge pauze, Olga Milićević – šef projekta ino poslovanja Beogradskog sajma, Generalni sekretar WTC Beograd & WTCA Regionalni koordinator za Jugoistočnu Evropu, predstavila je pogodnosti koje pruža poslovanje kroz mrežu WTC-a, kao i prednosti koje ista pruža domaćim kompanijama u uslovima finansijske krize.

Na kraju su delegatima podeljeni i sertifikati za odslušana predavanja, a organizacioni tim je najavio održavanje još zanimljivije konferencije za iduću godinu.

Utisak

Ja sam u organizacionom timu bio zadužen za IT i pomoć oko promocije projekta i iskreno se nadam da je sa te strane sve bilo OK. Jako sam zadovoljan organizacijom same konferencije, kvalitetom predavanja kao i izborom delegata. Iduće godine će biti jako teško nadmašiti postignuto, no upravo taj izazov je inspiracija za postozanje još većih uspeha. Na kraju mi ne preostaje ništa drugo sem da pohvalim tim za predanost poslu  i zahvalim se na sjajnoj saradnji.

Tim Išleri 2009 - AIESEC EF