Digitalna papazjanija

Quake 2 na mobilnom (NOKIA 5320, Symbian 9.3)

Quake 2Quake 2 je verovatno igra koja je portovana na najviše platformi, a verovatno se nalazi na samom vrhu broja portova svih aplikacija [citation needed]. U isto vreme, Q2 predstavlja igru koja i dan danas ima ogroman broj fanova, a na našim prostorima je prva igra koja se masovno igrala u mreži, pa samim tim postavila temelje multiplayer scene u Srbiji, a ujedno je i prva PC igra koju sam kupio pa kao takva ima posebno mesto u mojoj ličnoj gejmerskoj istoriji.

Quake engine je od 2001. godine pušten kao open source i predstavlja jedan od najboljih endžina svih vremena. To je samo jedan od razloga zašto svi vole Quake. Mnogi poznati naslovi su zasnovani na ovom endžinu, a čuveni Half-Life je samo jedan od njih.

Bilo kako bilo, posle raznih drugih zezalica koje sam budžio na red je došla i jedna od mojih najomiljenijih igara svih vremena – Quake II 🙂

Quake 2 on NOKIA 5320 XpressMusic

Moja NOKIA 5320 XM nema FPU jedinicu, ali verzija koja je kompajlirana sa podrškom za FPU na Arm procesorima, radi bez problema ukoliko instalirate P.I.P.S. podršku (POSIX) za Symbian. Igranje pred minijaturnim ekranom uz zbijenu tastaturu zna da bude zamorno, ali svaki pravi fan zna da nije stvar u konforu već u mogućnosti da furate Quake bilo kad’ i bilo gde.

Postupak instalacije je sledeći:

  1. Nabavite sve potrebne fajlove
  2. Oslobodite nešto malo preko 400MB na memorijskoj kartici
  3. Instalirajte P.I.P.S. i Quake 2 engine
  4. Prekopirajte datoteke sa originalnog diska
    1. U root-u memorijske kartice napravite folder sa imenom “quake2” (bez navodnika)
    2. U njemu napravite dva foldera “baseq2” i “cdaudio“.
    3. Napravite praznu ASCII tekstualnu datoteku pod imenom “cmdline.q2
    4. U folder “baseq2” prekopirajte sa Q2 diska sve datoteke “config.cfg“, “maps.lst“, sve datoteke sa ekstenzijom “.pak“, kao i direktorijume “players” i “video“.
    5. U direktorijum “cdaudio” (opciono) iskopirajte muziku sa Q2 diska. Muziku ripujte u MP3 formatu, a datoteke svih 10 pesama  nazovite redom “1.mp3” do “10.mp3“, u suprotnom neće raditi.
    6. U datoteci “cmdline.q2” možete ukucati željene command-line paramtere, samo imajte na umu da će se učitati samo prvih 1024 karaktera. Na ovaj način možete štelovati boje, grafiku, osetljivost ‘miša’, učitavati modove…
  5. Da bi pokrenuli igru, startujte je iz menija: Applications>My Own>Quake 2

NAPOMENA:

  • Ukoliko nemate originalni CD ove igre, možete sa Interneta preuzeti i Demo verziju, pa spakovati potrebne datoteke iz nje.
  • Ovo uputstvo važi i za druge NOKIA telefona sa Symbian OS-om, a slična je procedura i za ostale verzije Quake-a. Ko želi da se zanima, neka preuzme potrebne datoteke i prouči uputstvo za ostale verzije.
  • Pre igranja podesite komande u meniju igrice.

Ako je neko voljan da proba Quake na svom telefonu, neka ostavi utiske u komentaru ispod.