Digitalna papazjanija

Redizajnirani PulseOne.org EDM portal

PulseOne.org v1Napokon sam uspeo da završim i dugo najavljivani redizajn PulseOne.org EDM portala. Posle jako dugo planiranja, modifikacija, usklađivanja i dodavanja novih stvari, pre par dana druga verzija portala ugledala je lice dana i prepustila se crawlerima na indeksiranje.

Kako je u pitaju portal zasnovan na Joomla! CMS platformi otvorenog koda, osim izrade novog templejta, dodali smo i par novih plug-in-ova, kako bi sadržaj bio što bolje ispraćen na naslovnoj strani. Pored samog gračičkog redizajna, preuređene su sekcije i kategorije, kao i način plasiranja vesti. Tu je i malo drugačiji format sadržaja, a u planu je i potpuna integracija foruma, tako da ću svaki segment opisati malo detaljnije.

Grafički interfejs

Grafička tema je potpuno nova, ali su zadržane prepoznatljive crte sa starog dizajna. Trudili smo se da novi layout definišemo tako da omogući dovoljno prostora za sve nove stvari, a da ipak ostane što približniji starom. Pozadina web stranice je i dalje gradient od tabno sive na vrhu ka svetlijim nijansama u srednjem delu koje se u donjem delu sajta pretapaju u jednu boju. Header je i dalje masivna slika sa motivima žurki u bordo-crnoj varijanti iznad koga je diskretna crna traka koja je sada sužena jer je iz iste izbačena pomoćna navigacija lije je novo mesto u footer-u sajta. Prepoznatljive crne fleke/mrlje i dalje razbijaju monotoniju u gornjem delu stranice. Umesto leve kolone i uskog centralnog dela za sadržaj, proširili smo kompletan layout na veliki centralni deo koji se po potrebi 1, 2 ili 3 kolone i desnu kolonu koja se spusta do footer-a. Analizirajući statistike dosadašnje posećenosti sajta menju prvih 10 rezolucija ekrana nije bilo rezolucije manje od 1024×768 pa je logičan sled događaja bio sajt sa širim layout-om.

PulseOne.org v2Preuređenje sekcija

Stare recenzije su dobile novo ime. Kako nisu u pitanju klasične recenzije već priče o autorima, albumima, njihovom stilu i izražajnosti kroz muziku ta sekcija se sada zove Elektronske priče i predstavljaće neki vid putovanja kroz vreme, opisujući neka od najzanimljivijih ostvarenja u istoriji elektronske muzike. Planirano je da ova sekcija bude neka vrsta dopune Akademiji u kojoj će se naći razne vrste tutorijala za miksovanje muzike i mala enciklopedija biografija DeeJay-eva.

Najave izdanja su prepakovane u Vesti, koje će pored raznih vrsta najava i obaveštenja biti upotpunjene posebnom sekcijom pod nazivom Ukratko gde se objavljuju kratke vesti u twitt-like formatu i koje su više neka vrsta kratkih obaveštenja o novostima iz EDM sveta.

Nove sekcije

Pored pretumbavanja postojećih sekcija na sajtu, dodate su i neke potpuno nove. Najznačajnija među njima je sekcija Izdanja gde smo pokušali da vam prenesemo srž i suštinu novih albuma, singlova i kompilacija u svega 500 karaktera.

Segment sajta na koji se dugo čekalo je Tech u kome opisujemo muzičke gadgete, zanimljiv software, zanimljiva naučna otkrića i razne eksperimente koji dotiču igrarije sa muzikom i muzičkim instrumentima.

Još jedna zanimljiva novina je Izjava iz sveta muzičke industrije u kojoj citiramo izjave velikih zvezda, producenata i mužičara.

Možda i najzanimljivija sitnica koja se posle redizajna pojavila na sajtu je trakica Da li ste znali? To je mesto za sve one koji sakupljaju zanimljivosti iz mužičke industrije. Pored trenutno aktuelnih tema, tu možete saznati i zanimljivosti iz ranih dana elektronske muzike, a mogu vas čak i iznenaditi saznanja da se jedni isti vama poznati ljudi kriju iza drugih manje ili više poznatih pseudonima.

Pulseone Sessions

Radio emisija pod nazivom Pulseone Sessions trenutno je najaktivniji projekat pokrenut od strane PulseOne.org ekipe. Za više od godinu dana emitovanja, ugostili smo veliki broj kako domaćih tako i stranih, svetski poznatih DJ-eva (Menno de Jong, Rank 1, Markus Schultz, Storyteller…). Pored inicijalnog streaming-a na Pure.FM radiju sada se može slušati i na Beatmax Internet Radiju. Plan je da sesije uskoro dobiju poseban deo sajta posvećen samo njima sa mnogo više detalja o samoj emisiji.

Serbia Uprising

Podsećanja radi, Serbia Uprising je projekat koji je zamišljen kao celodnevna radijska emisija čiji su kreatori najbolji DJ-evi i producenti lokalne scene. Prošlogodišnja emisija je imala jako veliki i zapažen uspeh, tako da se ove godine planira još veći spektakl. Ovaj deo sajta za sada nije menjan, ali se ga očekuje temeljna reorganizacija u svrhu pripreme sledeće emisije.

Conclusion

Primetili ste da sam negde govorio “mi“, a negde “ja“. Razlog za to je što iza PulseOne.org portala stoji PulseOne Crew ekipa bez koje sve ovo ne bi ni bilo moguće. Posebno bih se zahvalio Banetu za angažman oko grafike i Andreju za nove tekstove. Vaš feedback očekujemo kao glas na anketi na sajtu…

PulseOne.org redesign