Digitalna papazjanija

Marc Ecko priča o izgradnji sopstvenog brenda

Onima koji me poznaju iz mlađih dana, poznata je i moja strast ka Hip-Hopu. Muzika, freestyle, grafiti i ulična umetnost jedni su od uzroka zbog kojih se danas bavim webom i zašto i dalje pratim razne oblike vizuelne umetnosti. Marc Ecko jedna je od najzanimljivijih ličnosti koji se bave slobodnom umetnošću koja je ispoljena, ali ne i ograničena na modnu industriju. Kao što Hip-Hop nije samo muzika, tako i ni Ecko-va kreativna rešenja nisu samo modni proizvodi.

Marc Ecko - Saveti za izgradnju sopstvenog brenda

U video intervjuu, koji se pre par dana pojavio na Internetu, Marc Ecko prepričava svoju preduzetničku karijeru, dok usput savetuje ostale ljude o glavnim stvarima kod razvoja sopstvenog brenda. Ecko je tokom svog ličnog i profesionalnog razvoja bio okružen kvalitetnim ljudima i još boljim kontaktima i partnerima, koji su izgradili neku vrstu ‘preduzetničkog ekosistema‘, što je direktno uticalo da Ecko Unltd postane to što jeste. Međutim, današnje stanje u medijima, izdavaštvu, blogovima i uopšte tehnologiji omogućavaju konkurentnost koja nije postojala pre 20 godina i koju može iskoristiti svaki kreativni pojedinac.

Kroz jednu opuštenu i motivacionu priču, Ecko u prvi plan stavlja slobodu ispoljavanja svoje kreativnosti kroz razne medijume, kao i prilagođavanje njima kroz saradnju sa brendovima i drugim kreativnim ljudima. U delu gde priča o dizajniranju svojih prvih majica, zanimljivo je kako svoje talente prilagođava medijumu, ali se ne ograničava formama, već naglašava kako je bitno ostati svoj.

Pominju se i Getting Up video igra, Scarface, George Lucas i naravno Star Wars, no neću vam kvariti doživljaj prepričavanjem intervjua, pošto vam zaista preporučujem da ga pažljivo pogledate od početka do kraja, ali bih izdvojio jedan jedan deo zbog koga je, između ostalog, Marc Ecko toliko cenjen od svojih ranih radova pa do danas. Naime, jako bitna stvar o prioritetima, kada jednom uspete u tome što radite i počnete da zarađujete, hoćete li svoju pažnju preusmeriti na zarađivanje još više novca ili stvaranju kvalitetnih proizvoda koji će vas lično ispunjavati i činiti srećnim. To su stvari koje “ne možete ‘izmeriti’ novcem već ih morate osetiti u stomaku“, kako kaže Marc.


YouTube Direkt