Digitalna papazjanija

Kako (ni)sam zaradio 1000 EUR za nedelju dana

Verovatno ste tokom prošle primetili neki čudni brojač (slika ispod) iznad tekstova na ovom blogu. Naime, dao sam sebi za cilj da za nedelju dana zaradim 1000 € a na dotičnoj skali su svi mogli da prate (malte ne u realnom vremenu) koliko sam do tog trenutka zaradio. Evo i o čemu se radilo…

Brojač tarađenog novca

Šta je bila ideja?

Želeo sam da probam da, na bilo koji način, unovčim svoje znanje tako da za 7 dana pokušam da zaradim 1000€. Od starta sam imao neke dve strategije: 1) da na razne strane nalazim puno sitnih poslića (50-100€) iz raznih oblasti… 2) da pokušam da nabodem neki veći projekat kojim bi pokrio ceo zahtevani budžet.

Poenta svega ovoga, bila je da samog sebe animiram i ocenim situaciju u kojoj se trenutno IT scena nalazi, a ujedno dam primer ostalima da ovakve stvari nisu nemoguće i da je nekad samo potrebno pokrenuti se. Zapravo, želim da kupim automobil i u tom trenutku mi je falilo okruglo 1000 EUR, pa sam želeo da se što pre domognem četvorotočkaša na koji sam bacio oko.

Šta se dešavalo za tih nedelju dana?

I ako ni sam nisam bio siguran koliko je realno izvodljivo da za nedelju dana zaradim preko dve prosečne srpske plate, a kako se dešavalo da sam za 3 dana zarađivao više od pola pomenute količine novca, rešio sam da probam.

Već prvog dana odradio sam dva neka sitnija poslića iz oblasti web-a i jedan iz klasičnog programiranja. Istog dana naplatio sam 150€ i sledećeg još 50€, što je ujedno bio i jedini novac koji sam do kraja nedelje imao u novčaniku.

Kako sam na raspolaganju imao samo period posle radnog vremena, radio sam poslepodne i uglavnom noću do posle ponoći. Paralelno sa celom ovom pričom sam i u procesu selidbe, a imao sam i manjih zdravstvenih problema koji su delimično uticali da umesto 7 dana imam koji dan manje.

Ono što nisam predvideo je eventualni trošak, pa nisam imao način da ga obeležim na skali, zato sam prikazanu zaradu umanjio za isti, tako da se na grafiku i dalje mogao videti samo zarađeni novac. Takođe, nisam isplanirao prikaz u slučaju da zaradim više od planiranih 1000€, ali da je do toga došlo, najmanji problem bi bio da smislim kako bi to hendlovao. U svakom slučaju, trebalo mi je 1000 i toliko sam zacrtao.

Do kraja nedelje ugovorio sam još jedan posao malo većeg budžeta, isti skoro i završio, ali ga jošuvek nisam naplatio (zato je (bio) obeležen zelenom bojom) pa to na neki način računam kao na zarađeni novac. Za kraj imam još jedan poslić, da ne kažem tezgu, od ~500€ za koji sam se samo usmeno dogovorio, ali ne i realizovao u ovih nedelju dana i to ne zbog sebe, već zbog klijenta, o čemu će biti reči kasnije…

Registrovao sam se čak i na Elance i par sličnih sajtova za omanje online posliće, ali sam prošao bez uspeha. Takođe sam imao i ideju da napravim i prodam nekoliko WordPress tema, ali sam na kraju i od toga odustao.

Programiranje iz kafića

Šta sam iz ovoga naučio?

Prva stvar: Jako je teško (realnim i legalnim radom) zaraditi 1000€ za nedelju dana! Čime god da se bavite, teško je toliko zaraditi odrađivanjem bilo kakvog posla. Upselling, preporadaja, veći projekti i ostalo su totalno druga priča, ali konkretnim odrađivanjem posla nikada nećete zaraditi milion ;]

Druga stvar: Nije čak ni toliko teško odraditi posao u toj vrednosti koliko je vremenski rok kratak za sve ostalo. Naime, u nedelju dana je skoro nemoguće pronaći, ugovoriti, odraditi i naplatiti posao. Čak i ako nađete poslove, oni se obično neće odvijati zamipljenim tempom. Klijent će želeti dva dana da razmisli i da se konsultuje o vašoj ponudi, a posle odrađenog posla će mu takođe trebati dan-dva da proveri da isporučeno odgovara traženom, posle čega će cache-flow verovatno zakazati, jer je i posle obavljenog posla potrebno da prođe par dana dok novac zapravo ne legne na vaš račun.

Dalje, čak i sajtovi sa online poslovima neće moći mnogo da pomognu jer su obično u pitanju konkursi koji traju par dana. Kada se prijavite za neki posao, potrebno je da prođe neko vreme dok uopšte dobijete šta treba da radite. Ovakvi sajtovi su odlični za neku zaradu sa strane, ali ne i da instant keš.

Online prodaja dobara, u mom slučaju planiranih WordPress/Magento tema, takođe predstavlja potencijalno dobru zaradu na duže staze, ali ne i instant keš. Naime, na ovaj način bi od svake prodaje vašeg proizvoda (koji god on bio) zarađivali određenu (sitniju) svotu novca dugo vremena unapred, ali ne i odmah. Takođe odlična varijanta ako želite da vam povremeno ‘kapne’ koja kinta, ali ne i za ovaj moj slučaj.

Treće: Sam pojam “zarađeni novac” u Srbiji je poprilično labav, a tumačenja istog zavisi i uspeh moje akcije.

Šta je na kraju bilo?

Planiranih i potrebnih 1000€ na kraju sam i zaradio i nisam. Meni je trebalo da na kraju nedelje imam 1000€ u novčaniku / na računu i da zajedno sa ostatkom ušteđevine odem i kupim automobil. To nisam imao, pa tako gledano nisam uspeo.

Sa druge strane, dobar deo priče se, usled raznih okolnosti, razvukao na mnogo više od nedelju dana, na šta ja lično nisam mogao da utičem. Upravo zbog toga sam odložio i pisanje ovog teksta, dok nisam podvukao crtu i video na čemu sam. Na kraju svega, imam više od planiranih 1000€ ako je sudeći po ugovorima, za koje čekam naplatu. Gledano iz ovog ugla, akcija je na neki način uspela, jer sam zaradio potrebni novac, makar na papiru.

Bilo kako bilo, čak i da sam imao sav taj keš na kraju nedelje kod sebe, ništa mi ne bi značilo (što celu akciju ujedno stavlja u drugi plan) jer je zakazao deo sa bankama i administracijom oko kredita/lizinga, pa u svakom slučaju nisam mogao sve da završim prošle nedelje.

Nije nerealno, šta više nije toliko ni teško, zaraditi i mnogo više para, ali ne za fiksnih nedelju dana, već u proseku za jednu nedelju. Ako odrađujete više manjih poslića i dugoročno imate nešto sitno što ‘kaplje’ sa strane, a uspete da se organizujete da odrađujete i regularne (u ovom smislu veće) projekte, preklapanjem svega toga, u proseku možete zaraditi i više za nedelju dana.

Bar na papiru…

P.S. I još jedna, manje bitna, ali zanimljiva stvar: U toku ovih nedelju dana, blog mi je bio duplo posećeniji nego inače…

Posete na Plagosus Blogu

P.P.S. Ako želite da razvijete svoj biznis preporučujem da pogledate intervju sa Marc Ecko-om jer ima dosta korisnih saveta.