Digitalna papazjanija

Novinari na visini radnog zadatka / Njuz 2 – novinari 0

Za one koji nisu ispratili šta se ovih dana dešavalo na srpskom web-u i oko njega, izvući ću najzanimljivija dešavanja, vezana za lažne vesti sa Njuz.net-a i neprofesionalne novinare kojima se ne možete verovati.

Šta je Njuz.net

Njuz-net je Internet portal koji dešavanja u zemlji nam Srbiji prikazuje kroz vesti u ogledalu. Redakcija ovog portala objavljuje satirične tekstove koji su izmišljeni i samo se dotiču stvarnih ličnosti i događaja na šaljiv način, pokušavajući da skrenu pažnju javnosti na zbivanja koja nas okružuju.

Naivni novinari

Kako to kod nas obično biva, mnogobrojni ‘profesionalni’ novinari, koji su očigledno nasledili gene svojih davnih  predaka iz čuvene Resavske škole, prenose razne glasine i ostale priče i pričice bez da dotične informacije prethodno provere, a da stvar bude još gora, ne navedu ni izvor. Tako se desilo da mnogobrojni mediji u okruženju prenesu lažnu vest sa Njuza da je u Novom Sadu otvorena klinika za odvikavanje od lajkovanja na Fejsbuku, koja zaista ne deluje nemoguće i zvuči kao istinita vest i pored svog satiričnog tona.

Naivne tužibabe

Taman se po Internetu pročulo za Njuz i namagarčene novinare, kada se ekipa Njuza dosetila (slučajno ili namerno nebitno je) da kod sebe objavi jednu istinitu vest koja po svom tonu zaista više liči na ostale vesti sa Njuza nego na vest ozbiljne medijske kuće. Na Njuzu je ovaj put objavljena vest da je penzionerima omogućena besplatna sahrana, koja je uredno potpisana i kao izvor ne samo da je naveden B92 već je ostavljen i kompletan link na originalnu vest.

Vest je ubrzo osvanula na stranicama mnogih drugih medijia, a oni koji su čuli za Njuz i pritom videli istu vest na Njuzu, odmah su potrčali da objave kako lenji i neprofesionalni novinari prenose te vesti bez prethodne provere.

Paradoks

Sve bi još bilo i simpatično da ‘tužibabe‘ iz redakcije B92, nisu napisale neke paradoksalne stvari odavajući pritom svoju neprofesionalnost kao novinara. Naime, u tekstu objavljenom u vestima B92 navodi se kako mediji, bez provere, preuzimaju lažne vesti sa Njuz.net-a među kojima su Penzionerima besplatna sahrana”, “Tadić se izvinio Francuzima za poraz”, “Jelena Karleuša u užem izboru za NIN-ovu nagradu” i “Milka Forcan: ‘Vratićemo svaki cent koji je Delta iznela iz Srbije’”.

Primećujete da je među njima (podvučena) vest koju je Njuz.net (u originalu) preneo upravo sa B92.

I šta sad?!

Sad se više ne zna ko piše istinu, a ko izmišlja. Ne zna se ko piše vesti, a ko ih krade sa drugih sajtova i drugih medijskih kuća. Zapravo, živimo u zemlji gde to sve nije toliko ni bitno, jer nam se izmišljene vesti skoro i ne razlikuju od onih pravih… sem što nas po nekad, za promenu, oraspolože.

Ono što je izvesno, to je da su novinari kod nas, a i u okruženju, totalno nepouzdani… kao i njihovi izvori. Ne verujte svemu što se priča/piše, ko god to objavio. A u međuvremenu skoknite na Njuz.net jer njihovi tekstovi garantuju dobru dozu pozitivnog rapoloženja.


UPDATE: Kao što sam i očekivao, članak na B92 je izmenjen 🙂 Zato vam prilažem jedan od screenshot-ova koje sam tokom pisanja teksta napravio gde se vidi origilani tekst sa B92