Digitalna papazjanija

SedamstoTridesetoDnevni samokriticizam

Na kratko ću se osvrnuti na proteklih ~730 dana ili 2 godine mog aktivnijeg blogerskog iskustva. Da ne bude zabune, blogovao sam ja i ranije (od 2005. ako se ne varam) ali sam od pre dve godine stalan na ovoj adresi (domenu) a u svrhu blogovanja i dalje koristim najpopularniji CMS otvorenog koda – WordPress.

U periodu od 01.09.2008. do 01.09.2010. ovaj blog je ugostio 46.346 poseta prilikom kojih je pregledano 67.389 strana i pri tome je prošle ove godine u odnosu na pretdonu zabeležen rast od 404,08%. Samim tim da se zaključiti da ne samo da ovaj blog napreduje finom stopom, već na neki način predstavlja i indikacije razvoja domaćeg Interneta.

Izvori saobraćaja (traffic sources) odakle ljudi dolaze na ovaj blog su:

 1. google / organic
 2. facebook.com / referral
 3. (direct) / (none)
 4. google.com / referral
 5. twitter.com / referral
 6. linke.rs / referral

od čega su 43.45% linkovi sa drugih sajtova, 40.83% sa rezultata pretraživača i 15.72% direktnih poseta.

Tekstovi koje su privukle najviše pažnje su:

 1. Napari oči na ortakovu sestru 🙂
 2. Besplatan Nero 9 Essentials Free Edition
 3. MT:S 3G Internet – Broadband u džepu
 4. Dell Studio 1537 – Notebook sa stilom
 5. Heftalica – heftanje do iznemoglosti
 6. Kako testirati PC napajanje – bez računara
 7. Home made postolje za laptop
 8. GNU/Linux operativni sistem i distribucije
 9. Juice – Hiphopium 2 – Povratak otpisanih
 10. Matematički praznici – Dan kvadratnog korena/Dan broja Pi

Kao što možete primetiti ima od svega po malo: zabava, igrice, besplatni programi, linux svet, malo hardvera, uputstva, hakovi, muzika i bitniji događaji. Odavno sam kritikovao sam sebe kako imam malo ličnih tekstova i već neko vreme pokušavam da mom geekstvovanju dopustim da se pomeša sa svakodnevicom i da malo više pažnje obratim i na one obične svakodnevne stvari. Upravo tako je i nastao tekst o akciji reciklaže, a biće valjda uskoro i još koja zanimljivost iz sveta nauke.

Već duže vreme sam sebe čudim kako zapravo i nemam tekstova o programiranju iako mi to dođe kao neka struka, no kako se tekstovi nižu i polako počinju da se grupišu u neke nove (pod)kategorije, biće uskoro izmena u samoj hijerarhiji sekcija na blogu pa će se i taj deo popuniti temama poput (GPU) paralelnog programiranja i mobilnih aplikacija. U planu su i neki zanimljivi intervjui, no ovom prilikom neću otkrivati više detalja, već samo najavljujem aktivnija dešavanja posle ispitnog roka.

Happy Hackig!