Digitalna papazjanija

Autodizajn by Nikola Novak: Exona Concept

Kada je dizajn u pitanju, ne volim da trošim previše reči na opisivanje istog, jer dobri radovi pričaju sami za sebe. Na Internetu se poslednjih dana, na mnogo mesta, moglo čitati o konceptu Exona koji je dizajnirao Nikola Novak, pa bih upravo ovaj model izdvojio kao reprezentativni.

Exona je koncept baziran na osnovi modela Ferrari 458 Italia, od koga je nasledio međuosovinsko rastojanje, dok je prednji i zadnji deo inspirisan modelom Enzo Ferrari.

Nikola je, prema svojim rečima, kompjuterskom grafikom počeo da se bavi zbog svoje velike opsesije prema dizajniranju automobila ili “autodizajnu”. Usled njegovog talenta, primljen je i na Coventry University u Velikoj Britaniji i Academy of Art University u San Francisku, ali zbog nedostatka finansijskih sredstava nije bio u mogućnosti da nastavi školovanje. To ga, ipak, nije sprečilo da svoje umeće u radu sa grafičkim alatima stekne iz knjiga i putem Interneta. Neke od Nikolinih rendera, kreiranih uz pomoć open source alata blender3d i yafaray, možete pogledati u videu ispod.


vimeo Direkt

Za kraj bi poručio Nikoli da se malo pozabavi ličnim brendiranjem na Internetu, da napravi svoj lični portfolio sajt/blog i da pokuša da svoje koncepte ponudi nekome ko bi ih materijalizovao. Od prodavanja 3D modela na Internetu može solidno da se živi, ali od unovčavanja ovakvog talenta i veština može se mnogo više postići.