Digitalna papazjanija

Weekend Media Festival 2012 u Rovinju

Do sada sam pisao o puno konferencija i festivala, kako u zemlji, tako i u regionu. Kada su u pitanju događaji čije je mesto dešavanja u Srbiji, svoje utiske objavim ili neposredno posle samog događaja ili nešto kasnije u sezonskoj rekapitulaciji. O događajima van naše zemlje, uglavnom pišem unapred, jer njih posećuje relativno manje ljudi odavde, pa mi tekst i najava samog događaja služi i kao pozivnica za drugare kako bi se organizovali i zajedno posetili navedeni događaj.

Weekend Media Festival je regionalno okupljanje koje ove godine definitivno ne smem propustiti. Ne samo zato što do sada nisam posećivao ovaj festival, već zato što me je jako puno mojih prijatelja ‘ucenilo’ da moram da odem. Kao što ekipa odavde na sve strane hvali biZbuZZ, tako ekipa sa zapadne strane balkanskog poluostrva WMF navodi kao događaj koji se ne sme propustiti.

Za one manje upućene, WMF je najveći regionalni festival komunikacija, koji se ove godine održava od 20. do 23. septembra. Ako vas je to zainteresovalo, definitivno će vam se dopasti i informacija da se isti održava u festivalskom prostoru stare “Tvornice duhana” u Rovinju. Petu godinu za redom, WMF okuplja više od 3.500 domaćih i regionalnih medijskih, marketinških i PR profesionalaca, kao i eminentne predavače iz exYu regiona i sveta. Propratne događaje i žurke, ne moram ni da pominjem jer sam već naglasio da je u pitanju Rovinj 🙂

Ove godine, WMF će biti posebno interesantan za sve koji se zanimaju za povezivanje online i offline medija, bilo da su u pitanju novine, blogovi ili drugi vidovi digitalne komunikacije koji zahtevaju interakciju sa offline svetom.

Dovoljno je samo da pogledate listu predavača i biće vam jasno o kakvim magovima digitalnih medija se radi:

  • Conor White-Sullivan, direktor HuffPost Labsa i pionir “civilnog” novinarstva, legenda koja je pokrenula revoluciju u novinarstvu uključivši čitaoce i blogere u proces nastanka i plasiranja vesti, a osnivač je i Localocracy.com servisa čiji sadržaj kreiraju i sami čitaoci. Posvećen je razvoju novih komunikacijskih platformi.
  • Gabriel Dance, interaktivni urednik Guardiana u New Yorku, čija je specijalnost grafika i multimedijalni interfejsi. Svoju ljubav prema novinarstvu i fotografiji pretočio je kroz pet godina kreativnog rada u NYTimes.com gde je bio glavni multimedijalni producent, a bio je i umetnički direktor za The Daily – novine za iPad.
  • Jay McGill, viši potpredsednik kompanije Hearst Magazines International, gde je uglavnom zadužen za nadzor izdavačkih poslova u EMEA regiji. Pored mnogobrojnih poslova u izdavaštvu, radi i kao vanredni profesor u Poslovnoj školi na Fordham univerzitetu u New Yorku.
  • Kim St. Clair Bodden, viša potpredsednica / direktorka uredništva Hearst Magazines International i neka vrsta gurua urednicima širom sveta. Sa preko 30 godina iskustva, zadužena je za međunarodna izdanja mnogih prestižnih časopisa, među kojima su Cosmopolitan, Esquire, Harper’s Bazar, Good Housekeeping i mnogi drugi…
  • Davor Hebel, član upravnih odbora kompanija Asset Control, InnogamesSeatwave, Amantys, WahandaStylistpick i notonthehighstreet gde su njegova zalaganja fokusirana na Internet i ulaganja u softver. Iskreno, pojma nemam ko je i čime se tačno bavi, ali kompanije navedene na njegovom profilu aktivne su na društvenim mrežama, a hiljade fanova mogu samo da validiraju njihov rad.
  • Nenad Čanak, koga već znate kao poznatog tviteraša, a pored toga je i političar, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Osim predavanja, organizuje se i veliki broj radionica, panela, okruglih stolova i propratnih žurki, pa je ovo odlična prilika za networking sa kolegama i stručnjacima iz oblasti medija.

Bilo kako bilo, ako planirate da posetite javite se. Ako ne, razmislite još jednom, pa ako se ipak odlučite da svratite do Rovinja, vidimo se tamo 😉