Digitalna papazjanija

Kada dođe vreme da se dovedete u red: Ishrana za mršavljenje

Kada sam pre par meseci rešio da malo preoblikujem ovaj blog nisam bio apsolutno siguran u kom će se pravcu to kretati, ali je bilo sigurno da će postojeće teme ostati tu gde jesu jer predstavljaju sastavni deo mog života. Iako sam blog prevashodno pokrenuo sa idejom da pišem o programiranju i geekstvovanju, isti je vremenom jako puno uticao na moj, kako privatni tako i poslovni, život, a prva tema koja mi je donela zaradu preko bloga bila je ishrana. Tako je nastala nekada sekcija, a sada podsekcija ‘kulinarstvo‘.

Međutim, kao što klikom na gornji link možete i sami zaključiti, nedugo zatim cela tematika bloga, zajedno sa mojim IRL životom dobili su totalno drugi smer, pa je usled profesionalnog napredovanja i izgradnje karijere, deo privatnog života vezan za ishranu najviše propatio. Rezultat toga video se na mojoj liniji, koja je na vrhuncu, sa 30ak kilograma viška, bila prošlog leta. Kako je postojala pretnja da nasledim domen debeljuca.com od Ćose, rešio sam da nešto po tom pitanju promenim, jer mi još jedan blog u portfoliju zaista nije bio potreban.

Kada čovek nešto čvrsto reši, onda je pola posla već obaveljeno.

Krenuo sam da se bavim problematikom fizičkog izgleda i došao sam do stare dobre računice: 30% fizičke aktivnosti, 70% ishrana. Fizičke aktivnosti mi nisu preterano manjkale, ali je njihovo drastično pojačavalje jako bitno u stvaranju kalorijskog deficita. To mi nije toliko teško palo, jer je bitniji deo bila ishrana.

Krenuo sam u teretanu i posle svega dva meseca, uspeo sam da se uvučem u odelo sa srednjoškolske mature, što je samo po sebi fin uspeh, a ujedno i motivacija za neodustajanje. Tu sad zapravo sledi onaj deo za koji me je jako puno prijatelja pitao…

The Great EGSBY Party

Kako da jedem skoro sve, a da ipak smršam?

Iskreno, nisam stručnjak za ovu oblast, ali mi jako debilno zvuče sve one dijete gde se polovina namernica potpuno izbacuje iz ishrane. Ne znam kakav je efekat toga na fizičko zdravlje, ali samo zamislite da od danas više ne jedete picu, palačinke, čokoladu i još po koje svoje omiljeno jelo i shvatićete koliko to utiče na psihičko opterećenje.

Nisam izbacio gotovo ništa od namernica iz ishrane, ali sam mnogo toga jako smanjio i što je još bitnije naučio šta se sa čime kombinuje, a šta ne. I takođe, jako bitno, uveo sam tempo i raspored kada, šta i koliko jedem. Najbitnije je da ne gladujete i da ne maštate o tome “šta bih sve sad pojeo da nisam na dijeti“.

Dakle, evo čime se najčešće hranim. Kažem ‘najčešće’, jer se ne pridržavam toga slepo, već mi ovaj spisak služi kao vodilja kako bi treblo, pa ako nekad malo prekoračim, potrudim se da kasnije malo povučem u drugu stranu. Naravno bez ekstrema u oba smera i bilo kakvog preterivanja.

Doručak:

 • Ovsena kaša sa jogurtom – probao sam i odvratno mi je.
 • Tonus hleb, ajvar i mladi sir – retko konzumiram, ali može da prođe
 • Proja i kiselo mleko – obožavam oba, jedem skoro svakog dana
 • Lanene pločice i jogurt – kupim one sa lukom, suve su ali ukusne
 • Barene pileće virsle i kuvana jaja (po 2-3kom) – takođe mi je ok, ali retko konzumiram

Prepodnevna užina:

 • Neka voćka – jabuka ili češće banana. nisam Apple fan, ali banane obožavam

Ručak:

 • Sve vrste mesa (200-300g) – obožavam i pridržavam se.
 • Hleb izbaciti – ne mogu bez hleba pa uzmem npr tortilju ili parče tost hleba
 • Kupus ili zelena salata – ovo skoro nikada nisam jeo
 • Grilovano povrće – takođe jedna od stvari koju ne volim
 • Izbaciti još i krompir, pirinač, mahunasto i sl.
 • Strogo izbegavati još i šećere, brašno, sokove, pekare, paste, slatkiše 🙁

Poslepodnevna užina:

 • Bademi, lešnik, kikiriki ili zelene masline – zabavno i ukusno 🙂

Večera:

 • Omlet od 4 belanceta i 1 celo jaje (po želji dodati ili malo sira, pečenice, šunke)
 • Tunjevina, riba, lignje… sve u kombinaciji sa barenim ili grilovanim povrćem
 • Sve vrste mesa (čak i ćevap ili pljeskavica) sa ajvarom ili grilovanim tikvicama – salate slabo jedem, ali meso je uvek ok

Ovoga se pridržavati 6 dana nedeljno, a jedan dan je onaj grešni gde može sve, čak i Mek – ja recimo obožavam picu 🙂

Dobro, sem praviln(ij)e ishrane, može li još neki dodatak?

Znate kako, pravilnu ishranu ne može ništa da zameni. A kako je u današnje vreme jako teško (a zna da bude i skupo) pravilno se hraniti, dosta toga se može blago korigovati raznim dodacima. Ovo mi nije osnova, ali svakako ne izbegavam u manjim količinama.

Herbafast Fiber

Dijetalna vlakna – jako bitna iz mnogo razloga. Normalizuju rad creva kao i njihovom zdravlje, a smanjuju i nivo holesterola i šećera u krvi. Nalaze se u mnogo namernica, prevashodno voću i povrću, za koje ste već pročitali da nisam baš neki veliki fan istih. Kako voće, a posebno povrće čine manjinu u mojoj ishrani, pogledao sam šta od nekih proizvoda za dopunu ishrani sadži veći izvor ovih vlakana i našao sam Herbafast Fiber. Bilo mi je bitno da takav proizvod ne služi kao zamena za obroke, već kao njihova dopuna pa sam uzeo da probam. Prijatnog je ukusa pa super dođe kao osveženje u letnjim danima jer sokove i onako pokušavam da izbegavam.

Vitamini – su jako, jako, jako bitni i to svi znamo još od malih nogu. Kako retko uzmem pa zagrizem limun poput kriške jabuke, jednom dnevno u čašu hladne vode ubacim šumeću tabletu sa nekim od vitamina. Najčešće uveče, kako to ne bi uticalo na varenje druge hrane, jer sam poslednji obrok sa nekadašnjih 2-3 ujutru pomerio na 19-20h. Tu nekad (ne baš tako retko) progutam i koje parče čokolade, ali pijem jako puno vode što je takođe bitno.

Zvuči šašavo, ali deluje…

Znate kako, siguran sam da postoji efikasniji i lakši ili brži način za dovođenje linije u red i što je još bitnije očuvanje zdravlja dok ne bude kasno, ali smatram da je najbitnije prilagoditi se promenama i uvesti ih na odgovarajući način kako ni telo ni um ne bi trpeli bilo kakav stres po tom pitanju. Na taj način vam neće biti taško da se istih pridržavate i odustanete od svoje ideje posle mesec dana.

Laganim ali sigurnim tempom, ja sam još krajem prošlog leta počeo da se spremam za letovanje one tamo iduće godine i skijanje u međuvremenu, pa lagano… prve znake sam već osetio na svojoj koži, a dokle ću stići na kraju videćemo.

Ja sam već dva puta menjao konfekcijski broj i nikako da se naviknem na standardni i to zna da predstavlja problem, posebno ako želite da kupite neke lepe stvari. Moja sledeća stanica je “L”, a vi pročitajte još jednom ovo odozgo i prepišite na papir na frižideru 😉