Digitalna papazjanija

Pirati u Evropskom parlamentu

Piratpartiet Logo Piratske Partije

Mnogo nas je pratilo razvoj događaja u procesu optužbi i suđenja najvećem piratskom torrent tracker-u na svetu – popularnom The Pirate Bay, ali ovo je retko ko očekivao. Piratksa partija ulazi u Evropski parlament!

Da to mogu samo šveđani. Piratksa partija je izvojevala veliku pobedu na izborima za evropski parlament. Meseci kampanje protiv ostalih političkih partija u švedskoj rodili su plodom, pa je oko 200.000 sveđana glasalo za pirate. Revoltirani suđenjem osnivačima The Pirate Bay sajta, mnogi su se pridružili ovoj partiji, a samo suđenje komentarisali kao sramno. Bilo kako bilo, ova partija je uspela da sakupi dovoljan broj glasova i imaće bar dva mesta u parlamentu Evropske Unije.

Piratksa partija se zalaže za slobodu govora, zaštitu privatnosti i slobodno deljenje sadržaja na Internetu. EU je već proglasila pravo na Internet pristup jednim od osnovnih ljudskih prava, a kako slične partije postoje i u mnogim drugim državama očekuje se jačanje ovog globalnog pokreta pa samim tim i dalje propagiranje sloboda, kako na Internetu tako i u realnom životu.

I dok se jedan deo Evrope bori za propagiranje slobode, u drugom se na sve načine trude da istu uskrate. Naime, u Francuskoj ne samo da zatvaraju torrent sajtove, već pravno gone i donatore koji su pomagali njihov rad, pa čak i simboličnim ciframa od 5-10€. Sramota!

You can stop me, but you can not stop all of us!

Nisam siguran da li slična grupacija postoji i u našoj zemlji, ali ne sumnjam da bi pridobili snačajan deo biračkog tela, pogotovu mlađih glasača, koji retko i izlaze na izbore. Kako je ovo globalni trend i sve veći broj ljudi deli mišljenje da slobodu ne treba nikome uskratiti, očekujem  sve više medijske pažnje posvećene ovoj tematici. Švedski muzičar Montt Mardié snimio je pesmu “We’re All The Pirate Bay” kao vid podrške, a vest o piratskoj partiji se proširila blogovima širom sveta poput eksplozije.

Dakle, ima li indicija za stvaranje SPP-a?