Digitalna papazjanija

Reciklaža: Najčistiji deo Beograda

U pitanju je pilot projekat sakupljanja i selekcije određenih vrsta otpada za reciklažu pod nazivom “Najčistiji deo grada” koji nije ostao samo ideja već su građani zaista zasukli rukave i krenuli u akciju. Prva stvar koja mi je privukla pažnju je, naravno sama ideja, ali što je još bitnije i način na koji je sprovedena. Ono što me je još više (moram tako da kažem) začudilo, je što su se građani odazvali i priključili.

Vraćajući se iz grada, po navici, bacih pogled na poštansko sanduče koje je obično zatrpano raznim flajerima, reklamama računima i ostalim nezanimljivim papirima. Međutim, te večeri u sandučićiima su nas sačekali čuveni Informatori o radu i životu gradske opštine – tanke novine u vidu newsletter-a koje u svakom delu Beograda vlasti štampaju kako bi širile svoju propagandu i uzele nešto para za oglašavanje lokalnih zanatlija i manjih firmi čija ciljna grupa stanuje u tom delu grada. Do sada sam stanovao u više opština u Beogradu i svuda je situacija bila manje-više slična, te nisam očekivao radikalnije promene ni kada je GO Savski venac u pitanju. Kad ono međutim, situacija je drastično drrugačija nego što sam očekivao. Po prvi put sam bio pozitivno iznenađen. Pre svega sekcijama koje pomenuti informator sadrži: akcija, komunalno, projekti, trend, festival, aktivnosti, nagrade. Veoma potivno…

I ako tu ima zaista puno finih tema za pohvalu i diskutovanje, ovom prilikom bih izdvojio onu koja me je lično zainteresovala. U svakom primerku informatora (slika gore) se nalazi kesa za reciklirajuće materijale koja prati akciju koja je opisana u tekstu već na prvoj strani informatora.

Detalje akcije “Najčistiji deo grada” možete pročitati i na sajtu GO Savski venac, pa ću ovde opisati samo osnovnu ideju. Svako domaćinstvo dobija po kesu zapremine 120l u koju se odlaže smeće koje sadrži reciklirajuće materijale: papir, metalnu i plastičnu ambalažu, koju zatim određenim danima treba da iznesu ispred svojih stambenih objekata odakle će ih ekipe “Gradske čistoće” odnostiti prema utvrđenoj dinamici. Jako jednostavno i učtivo.

Kao zemlja često kasnimo, po pitanju reciklaže smo u prednosti jer možemo da preuzimamo već isprobane sisteme i da ne ponavljamo tuđe greške. Svaki početak je težak, pa se nadam da građani imaju razumevanja. Ja sam na njih ponosna, jer je odaziv prve nedeljne akcije bio neočekivano veliki.
Nadam se da će se tako i nastaviti.

Nataša Zujović-Milovanović
Članica opštinskog veća

Naravno, istog trenutka kada sam sve ovo video u informatoru želeo sam da pohvalim akciju skromnim tekstom na svom blogu, jer zaista o ovim temama treba da se priča na sve strane. Međutim, jedna druga stvar me je mnogo jače motivisala da se priključim akciji. Naime, par dana nakon dobijanja informatora u hodniku zgrade (zgrada je stara i nema lift, pa za razliku od prethodnih zapravo i prolazim kroz hodnik) zapazio sam da se ispred svakih drugih vrata nazali pomenuta kesa puna materijala za reciklažu.

Odaziv građana ne samo da je pozitivan sam po sebi jer rade nešto dobro za sebe i svoju okolinu, već deluje i motivišuće na ostale sugrađane da i onu učine istu stvar.

I pored toga što već 5 godina živim u Beogradu, sebe u srcu i dalje doživljavam kao Čarapana, pa samim tim Beograd poštujem, a Kruševac volim. Međutim, ovom akcijom zaista sam ponosan na Beograd!