Digitalna papazjanija

WhatsApp? Izvini, ali moram da ti kažem

Od samog omasovljenja Interneta, jedan od njegovih najpopularnijih servisa svakako je Instant messaging (IM), ili kako mi to popularno zovemo chat. Kroz istoriju je bilo više različitih popularnih IM servisa, a korisnici su se selili sa jenog na drugi. mIRC, ICQ, MSN, Google Talk, Skype…

Svaki je imao neke svoje specifičnosti, ali im je zajednička jedna stvar: Oni su (u nedostatku boljeg prevoda) Instant Mesendžeri. To znači da, kada nešto otkucate i pritisnete [ENTER] (zapametite ovo dugme, jer je bitno za dalji nastavak teksta) vaša poruka istog trenutka stigne kod sagovornika. To omogućava skoro momentalni nastavak konverzacije, pa je komunikacija mnogo efikacija od e-mailovanja, a istovremeno omogućava sagovorniku da u međuvremenu obavlja svoj posao, za razliku od npr telefoniranja, koje je nekako više ekskluzivno.

WhatsApp

Kako su poslednjih godina portabl uređaji izuzetno napredovali i što se tiče mogućnosti i dostupnosti smanjenjem njihovih gabarita i cene, Internet, pa i IM su se preselili ni manje ni više nego na mobilne telefone. Baš one spravice koje poseduje svako u kući. Minimum po jedan.

Upravo to omasovljenje, glavni je krivac za nastajanje ovog teksta.

Obraćam se svima vama, novim korisnicima IM servisa (čitaj: WhatsApp i Viber, pre svega): To što pišete na chatu, vašem sagovorniku stiže odmah. Obaveštenje u vidu notifikacije odmah pišti na njegovom telefonu. Svaki put kad pritisnete [ENTER] ili [SEND] vaša poruka odmah pišti na nečijem telefonu. SVAKI PUT!

Nema potrebe da pritiskate [ENTER] ili [SEND] posle svake reči u vašoj poruci! SVAKI put kada pritisnete [ENTER] ili [SEND] sagovorniku telefon bespotrebno pišti i to je užasno IRITANTNO! Posebno ako niste završili svoju misao jer ste je presekli na pola rečenice. I onda taj neko čeka da se vi ispišete i da telefon zapišti još jedno 10x dok vi ne ispričate šta ste hteli.

Izvini, verovatno ti to niko nije rekao, ali moram da ti kažem: To je užasno iritantno! Nemoj to da radiš! Smisli šta hoćeš da kažeš, otkucaj i stisni [ENTER] na kraju.

Kažem iz najbolje namere, jer imam puno novopečenih “Enteraša” u prijateljima i pouzdano znam da iritiraju mnoge ljude, ali je svima glupo da im kažu.

To je stvar bontona. Nije teško biti fin.

P.S. Pošto su WhatsApp i Viber vruće teme poslednjih dana, zbog tračeva o početku njihove naplate, evo o čemu se radi.

WhatsApp je do sada bio besplatan, a od sada će se, posle prve godine besplatnog korišćenja, plaćati oko 1€ za godinu dana. Viber je i dalje besplatan i verovatno će takav i ostati do daljnjeg. I jednu i drugu aplikaciju je i dalje moguće instalirati (za Android uređaje) tako što ih nađete na Google Play i kliknete [INSTALL].

  • Da instaliraš WhatsApp, klikni ovde.
  • Da instaliraš Viber, klikni ovde.