Digitalna papazjanija

Sony VAIO E Series – laptop koji svetli u mraku

Krajem prošle godine od Sony-ja sam dobio na testiranje primerak VAIO serije laptopova najnovije generacije, ali je zbog praznika tekst o tome kasnio, no evo konačno i mojih utisaka.

Sony VAIO E utisci

Konfiguracija i specifikacije

Kako je u pitanju model sa ekranom dijagonale od 15″, u pitanju je regularna poslovna konfiguracija, namenjena svakodnevnim office zadacima. Detaljne specifikacije su sledeće:

  • Procesor: Intel Core i5 – 3210M @ 2.50 GHz
  • RAM: 4 GB DDR3 1600MHz SDRAM
  • Hard disk: 640 GB 5400 rpm
  • Ekran: 15.5″ VAIO Display (1366×768) wide (16:9)
  • Grafika: AMD Radeon HD 7650M (1 GB VRAM)
  • Optika: DVD SuperMulti pogon
  • Povezivanje: WLAN 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0 + HS
  • Konektori: USB 2.0 (x3), USB 3.0 (x1), HDMI
  • WebCam: 1.31 mpx
  • Dimnezije: 253,5 x 25,3-35,1 x 371,9 mm
  • Težina: ~2,7 kg

Spoljni dizajn

Celu VAIO Seriju E karakteriše jedinstveni ‘wrap-around’ dizajn sa zaobljenim ivicama, sa ciljnom grupom koju čine studenti, porodice i svi oni koji žele da uživaju u multimedijalnim sadržajima. Lično, ne volim ‘obične’ laptopove koji liče jedan na drugi i jedan od važnijih uslova prilikom odabira laptopa mi je upraov i izgled, a VAIO se upravo tu već na prvi pogled razlikuje od ostalih.

Sony VAIO E 15 crni

 

Što se rasporeda komponenti, konektora i ostalih stavki koje se tiču funkcionalnosti, nisam primetio nikakve nezgodne detalje, tako da mogu da zaključim da je sve konrektno što se tiče konektora.

Sa leve strane su priključak za punjač, LAN priključan, VGA izlaz, HDMI konektor, jedan USB i audio priključci za mikrofon i slušalice. Sa desne strane se nalazi optički drajv i još 3 USB priključka. Statusne LED lampice su od napred, a tu se nalaze i slotovi za ProDuo/SD memorijske kartice.

Sony VAIO E 15 tastatura

Interesantno je da ovaj laptop ima punu tastaturu sa numeričkim delom sa desne strane, a čak su i navigacioni (gore, dole, levo, desno) tasteri odvojeni od ostatka alfanumeričke tastature. Ovo zna da bude zgodno ako ste navikli na unos brojeva uz pomoć numeričke tastature, ali zato cela tastarura deluje pomalo usitnjeno (u odnosu na druge laptopove iste dijagonale, bez numeričkog dela). No na ovo se brzo navikava, jer je tastatura zaista kvalitetna.

Posebno korisna stvar, koju moram posebno da naglasim je pozadinsko osvetljenje tastature uz pomoć koga čak ni mrak ne predstavlja nikakav problem u korišćenju ovog interesantnog laptopa.

VAIO keyboard backlight

Prvi utisci i osećaj pod ruku

VAIO je uvek važio za moćne i skuplje mašine, a navedena konfiguracija u kombinaciji sa Windows 8 operativnim sistemom garantuje udoban rad. Međutim, ja sam veliki sitničar i sve sitnice koje nisu kako treba mi užasno bodu oči.

Sama plastika od koje je napravljen spoljni deo laptopa je kvalitetna, ali mi završna obrada ostavlja utisak jeftinoće. Ivice su oštre, što se osti svaki put kada prstom pređete preko iste. Razumem ja da je E serija pristupačnija i za one sa jeftinijom ulaznicom u VAIO svet, ali ipak, od laptopa tog cenovnog ranga, očekivao sam veću posvećenost detaljima.

Možda bih te oštre ivice nekako i progutao (zatupe se valjda vremenom, od korišćenja) ali sam onda spazio još (nebitnih) sitnica koje su mi zapečatirale takav prvi utisak. Ajd što su čoškovi oštri, ali su čak i nalepnice “Intel Core i3” i “AMD Radeon” bile zalepljene krivo. A ni slot za memorijske kartice nije imao plastičnu patronu već se vidi rupa unutra…

Windows 8 i ostale aplikacije

O prvim utiscima u radu sa Windows 8 operativnim sistemom sam već pisao, pa i dalje stoji sve što je tamo rečeno. Jedino što mogu da dodam je da veliki multitouch touchpad sa ugrađenim komandama gestikulacijom prstima malo popravlja utisak, ali i dalje mislim da bez ekrana osetljivog na dodir, Metro interfejs predstavlja samo vizuelnu zanimaciju.

Od dodano instaliranih aplikacija valja napomenuti VAIO dodatni korisnički softver, kao i Synaptic Pointing Device alate za detaljno podešavanje tuchpada. Na svežoj instalaciji Windowsa, zatekao sam i neaktivirani Microsoft Office 2010, kao i multimedijalne alate: CyberLink PowerDVD i Power2Go 8.

Performanse sistema su na zavidnom nivou i ceo računar radi glatko i bez ikakvih trzavica, što se od ovakve konfiguracije i očekivalo. Kada se jednom upustite u rad na ovom laptopu, zaboravićete sve eventualne nedostatke, a vremenom ćete se zaljubiti u sve njegove vrline. Odličan ekran, super zvučnici omogući će vam uživanje u HD filmovima, čak i ako se preko HDMI-ja ne spajate na svoju kućnu plazmu.

VAIO HDD Benchmark

Neke od specifičnosti ovog laptapa koje vas mogu pridobiti da upravo on bude vaš novi ljubimac, možda su i mogućnost dopune mobilnog telefona preko USB porta, čak i kada je računar u stanju mirovanja ili čak i potpuno isključen. Druga jako korisna novina je ‘Rapid Wake‘ tehnologija koja omogućava da se računar iz stanja mirovanja (u koje ulazi kada spustite ekran i u kojoj troši jako malo energije, a čuva sve podatke sa kojima trenutno radite) do potpuno funckionalnog okruženja budi za samo nekoliko sekundi.

Ovo je bukvalno tako. Samo sklopite računar i tako sklopljen može stajati danima, onda ga otvorite i za svega par sekundi je potpuno spreman za rad, pa možete nastaviti tamo gde ste stali. Ovo je izuzetno korisna opcija, posebno ako računar koristite u poslovne svrhe.

Opšti utisak…

Na kraju dana, kada sagledate sve vrline i mane, VAIO ipak dobija status dobrog momka i odličnog poslovnog prenosnog računara. Iako možda deluje krhko i slabašno, unutra je sasvim odlična mašina koja se bez trzavica bori sa svakodnevnim zadacima. Takođe, možete ga uhvatiti za ćošak jednom rukom i preneti sa stola na sto bez da imate osećaj da će ispasti ili se prelomiti pod sopstvenom težinom… što je, bar ja, očekujem od jednog poslovnog laptopa.

Ako se uklapate u bužet, dvratite do nekog od Sony-jevih predstavništava i probajte i sami ovog lepotana, a tu možete saznati detaljnije informacije i o eventualnoj svervisnoj mreži i ostalim detaljima koje bi mogle biti od koristi. Kao i u godinama do sada, VAIO vas neće izneveriti…

Sony VAIO E 15 crni