Digitalna papazjanija

Kako testirati PC napajanje – bez računara

Kako mi je desktop mašina umrtvljena, prinuđen sam da kuckam sa notebook-a, pa korisitm priliku da podelim par korisnih saveta za detekciju problema kada se računar ‘ne budi’.

Ako pokušate da uključite računar, a isti ne reaguje (ili se uključi na par sekundi pa se isključi) velika je verovatnoća da se radi o neispravnom napajanju. Naravno, postoji mogućnost da je matična ploča u kvaru, pa čak i neka druga komponenta, ali ove dve su najčešće problematične u ovakvim situacijama.

Kako ne znate da li je krivac napajanje, ploča ili nešto treće najbolje je da krenete redom. Ukoliko nemate rezervne komponente (što je najčešće slučaj) nećete moći da menjate jednu po jednu od sumnjivih komponenti i tako izolujete krivca. Zato krenimo od napajanja…

Isključite napajanje (tj. ceo računar) iz struje. Otkačite ATX konektor koji povezuje napajanje (PSU) sa matičnom pločom. Ako imate noviju matičnu ploču koja podržava ATX v2.2 standard ovaj konektor se sastoji od 24 pinova i isto toliko žica. U slučaju da imate stariju ploču, vaš konektor ima 20 pinova. Koji god da imate (nebitno u ovom slučaju) otkačite isti sa matične ploče i nađite zelenu žicu (Power on). Sa njenih strana su dve crne žice koje predstavljaju masu (GND). Spajalicom, parčetom žice, makazama ili bilo kojim drugim provodnikom spojite pin na koji dolazi zelena žica sa jednom od susednih do kojih dolazi jedna od crnih. Dakle ponavljam:

  1. Isključite napajanje iz struje.
  2. Otkačite konektor od napajanja sa matične ploče.
  3. Prespojite zelenu sa jednom od susednih crnih.

Ja pri ruci nisam imao ništa sem ovih zihernadli, pa sam spojio dve i utaknuo ih u ATX konektor kako bi izazvao kratak spoj.

PSU 24pin MOLEX Connector

Oni koji znaju da tumače linkovane sheme konektora znaće zašto smo prespojili baš ove pinove, a ako nemate ideju o čemu se radi, onda nema ni potrebe da bijete glavu, samo pratite uputstvo i molite se da nešto ne eksplodira 🙂

Uključite napajanje u struju (ako napajanje sa zadnje strane poseduje ON/OFF prekidač – ukljulite ga) i ukoliko se ventilator vrti i napajanje se ponaša normalno, najverovatnije  je sa istim sve OK.

Nemojte prerano da se obradujete jer to najverovatnije znači da je crkla neka bitnija (i skuplja) komponenta.

Na ovaj način možete proveriti da li je PC napajanje ispravno čak i ako nemate računar. Jednostavno prespojite konektor po prethodno navedenom uputstvu i uključite ga u struju. Ostalo će vam se kazati samo 😉