Digitalna papazjanija

MT:S 3G Internet – Broadband u džepu

Podstaknut Nebojšinim postom o sunčanju uz Telenor Internet, reših da istresem svoja iskustva kada je 3G u Srbiji u pitanju. Naime, ukratko ću opisati šta je taj 3G uopše, kao i razlog zašto sam izabrao baš MT:S kao i svoja iskustva sa istim. Pa da krenem…

Sam termin 3G označava treću generaciju mobilne telefonije, naslednika 2.5 generacije koju većina ovdašnjih korisnika jošuvek koristi. Najatraktivnija 3G usluga je svakako video-telefoniranje, ali ono zbog čega je 3G zanimljiv kao rešenje za broadband internet pristup je maksimalna brzina prenosa podataka od 14.4 Mbps za download i 5.8 Mbps za upload. Sam 3G standard sadrži više podstandarda kao što su UMTS (Evropa, Japan), TD-SCDMA (Kina) i CDMA2000 (Amerika). No jedno je teorija, a drugo praksa. Brzine u Srbiji su svakako manje nego u ostatku Evrope, no sasvim su dovoljne za ono što je glavna namena 3G Interneta – suft van kancelarije/kuće.

USB 3G modem ZTE MF622Od kako je još 2006. Telekom prvi u Srbiji pustio u pogon 3G signal, a kasnije se uključio i Telenor, ništa zanimljivo se nije dešavalo na tom polju. Bilo je tu i tamo nekih zanimljivih promocija, no ništa spektakularno što bi privuklo veliku pažnju korisnika i nateralo ih da počnu masovno da koriste video pozive i ostale servise koje 3G pruža. Zatišje je trajalo sve do početka ponude 3G Interneta uz USB modem u paketu. Telenor je kao i uvek krenuo u bombastičnu kampanju, a MT:S je počeo sa privlačenjem onog dela populacije kojoj Internet najviše i treba – studentima. Telekomova ponuda studentskih paketa je višestruko jeftinija od Telenorove, pa tako i zanimljivija. Iskreno, svi moju drugovi koji su uzeli 3G Internet, potpisali su ugovore sa MT:S-om.

Još jedna bitna stavka je pokrivenost. Tu je MT:S i dalje u prednosti jer ima pokrivenu skoro celu Srbiju, za razliku od Telenora koji tek sada počinje sa pokrivanjem većih opština. Do kraja prošle godine Telenor, 3G signalom, nije imao pokriven čak ni ceo Beograd. Dodajmo na to i cene koje su višestruko veće nego kod konkurencije i sve postaje jasno. OK, za nekoga ko ima firmu i nije mu problem da plati par hiljada dinara samo da bi čekirao mail sa službenog puta možda ovo i nije za razmišljanje, ali za omladinu svakako jeste, jer se za razliku u ceni na godišnjem nivou može priuštiti 10 dana letovanja u Bugrskoj ili Hrvatskoj.

Evo i uporednog prikaza cena kod MT:S-a i Telenora:

3G Internet: Telenor & MTS

Iz ličnog iskustva (od evo već par meseci) mogu reći da sam zadovoljan MT:S-ovim 3G Internetom. USB modem u sebi ima igrađenu flash memoriju na kojoj se nalaze drajveri za Windows i MacOS, a uz malo podešavanja sve fino radi i pod Linux-om, tako da je moj mali Eee PC uvek online. Od sada više ne moram da povezujem mobilni preko Bluetooth-a i koristim ga kao modem, već mi je u rancu uvek i mali USB modem koji se po potrebi stavlja u funkciju za nekoliko sekundi.