Digitalna papazjanija

NOKIA N8 i Open Source Symbian^3 iz prve ruke

O Nokiji N8 i njenim specifikacijama smo imali prilike da čitamo po netu već par meseci, a slična situacija je i sa novim Symbian^3 operativnim sistemom za prenosne uređaje. Da se podaci sa Interneta pretoče u informacije iz prve ruke, pobrinuli su se NOKIA i New Moment u čijoj je organizaciji juče održana predpromocija za blogere u galeriji Ideja, u Beogradu.

Na prvi pogled

Iako malo čudnog dizajna, NOKIA N8 na prvi pogled deluje fancy i dopadljivo. Monoblok kućište izrađeno od kombinacije kvalitetne krute plastike i aluminijuma je poprilično tanko i čvrsto. Sam aluminijum deluje nežno i ostavlja utisak da bi se telefon od jednog pada potpuno ulubio. Međutim, identičan osećaj u ruci ostavljao je i stari MP4 player koji se i dan danas uspešno nosi sa ozbiljnim padovima. Dok ste svesni da u džepu imate telefon i u isti ne odlažete ključeve i sitniš, nećete imati problema. Ono što će mnoge na prvi pogled zadiviti je poprilično veliki (3.5″) kapacitativni OLED ekran, osetljiv na dodir i to naravno u multi-touch varijanti, sa prednje strane i kamera od neverovatnih 12mpx sa Carl Zeiss optikom sa zadnje. Ako malo zagledate sa gornje strane videćete i oznaku HDMI što takođe deluje, u najmanju ruku, interesantno. A za one kojima su bitne boje, ovaj telefon će se proizvoditi u 5 različitih boja.

Cool funkcije

N8 ima puno cool funkcija, od kojih neke do sada nisam viđao ni na jednom telefonu. Od uključivanja uređaja, na raspolaganju su vam 3 desktopa koji se mogu prilagođavati raznim widget-ima, od prečica do često korišćenih aplikacija, preko onih koji sa interneta dovlače podatke o vremenskoj prognozi do potpuno interaktivnih servisa koji se integrišu sa društvenim mrežama. Sledeća zanimljiva i po prvi put korisna opcija je povezivanje sa digitalnim TV uređajima preko HDMI veze. Fotografije uslikane kamerom ovog telefona su odličnog kvaliteta, a čak i na velikom ekranu izgledaju impresivno sa živim bojama i puno detalja. Isto važi i za video koji je moguće snimati u HD-u i koji pored odlične slike, izvanredno hvata i zvuk, čak i kada ste u gužvi sa malo osvetljenja, poput koncerta ili sl.

Kako je N8 pogonjen novim reinkarniranim Symbian OS-om, koji je sve samo ne mrtav, sledi još par opcija koje će vas pozitivno iznenenaditi (ako ovo prethodno već nije). Naime, pored hiljada dostupnih aplikacija, kojih se samo sa Ovi Store-a preuzme dnevno oko 1.5 milion, ovaj telefon je upotrebljiviji nego mnogi PDA uređaji. Da bi užitak bio potpun, moguće je povezati bluetooth tastaturu i miša, nakon čega se na ekranu pojavljuje i kursor, a uz veliki LCD/Plazma TV, N8 se transformiše u pravi mali netbook računar.

Ako vam 16GB interne memorije nije dovoljno, MicroSD(HC) karticom, istu je moguće proširiti na još dodatnih 32GB. Ako ste mislili da je to sve, prevarili ste se. Preko USB porta, moguće je prikačiti i eksterni memorijski uređaj, bilo da je to USB Flash drajv, eksterni hard disk ili drugi mobilni telefon. Prilikom priključenja eksterne memorije istoj je moguće pristupiti iz File manager-a, a nakon toga se preko opcije Remove memory unmountuje identično kao memorijska kartica.

Zamerke

Pored već pomenute maske koja nije na nivou jednog npr iPhone-a ili HTC Desire-a (mada, da se razumemo, daleko je od loše) jedina bitnija stvar koju bih zamerio ovom telefonu je pozicija Menu dugmeta. Pored činjenice da uopšte postoji (posle 5800 izašao je 5530 na kome je isto prepravljeno u senzor osetljiv na dodir) i koje je potrebno pritisnuti, za razliku od svega ostalog što se na ekranu kontroliše nežnim dodirom, sama pozicija dugmeta nije baš ergonomska. Bilo da telefon držite jednom rukom u vertikalnom ili s’ dve u horizontalnom, dugme je uvek u mrtvom uglu u odnosu na palac, koji obično koristimo za stiskanje istog. Ja sam kod mene taj ‘problem’ rešio tako što sam na desktop postavio ikonicu za meni, pa dotično dugme stiskam samo kada mi je potreban Task manager.

Pored ovih hardverskih sitnica, malo sam skeptičan po pitanju novog Symbian^3 OS-a, iz prostog razloga što isti do sada nije testiran na široko rasprostranjenim uređajima, pa su tu mogući manji problemi u početku. Iz iskustva znam da se takvi problemi jako brzo rešavaju, a kroz update-ove sistema uvek dolaze i mnogobrojne nove mogućnosti. Iako se sama nadogradnja odvija jako jednostavno uz pomoć OVI Suite-a, mnogi korisnici to jednostavno ne rade, tako da je fabrička verzija OS-a poprilično bitan faktor.

Symbian^3

Ono što je mene lično najviše zanimalo kada je ovaj telefon u pitanju, jeste njegov operativni sistem. Symbian je do skoro bio najpopularniji OS za smartphone-ove i to sa razlogom. U poređenju sa Androidom, WindowsCE, Palmom i ostalima, izdvaja se pre svega po maloj hardverskoj zahtevnosti. Pored toga, zbog svoje duge tradicije, ima i veliki broj aplikacija koje rade na njemu. Čak je usability veoma dobar. Na ranijim uređajima je znao da bude jako trom i nestabilan (sećam se da je na mom N-Gage-u radio k’o Win2k na 400Mhz i 32MB RAM-a) ali se poslednjih godina jako popravio (već na 5320 je radio brže nego farbički sistem na npr 6300). NOKIA N8 je prvi mobilni telefon sa Symbian^3 OS-om, što ujedno predstavlja i njegovo prvo izdanje od kada je 17. juna predstavljen u open source varijanti.

Kako je u pitanju novo, prvo i jedino izdanje S^3 OS-a, jedino sam mogao da ga poredim sa poslednjom verzijom koja je do sada bila dostupna (s60v5). Osim višestrukih (tri) desktopa, sada su dostupni i widgeti kojima se nivo personalizacije podiže na novi nivo. Ostatak sistema je blago izmenjen i doteran mada nisam primetio nikakve suštinske razlike. Ako ste imali iskustva sa dosadašnjim verzijama, bez problema ćete prihvatiti i novi. Social networks (nekad Communities) je napokon dovršen do kraja i sada omogućava povezivanje sa svim nama dostupnim servisima. Na Ovi nalog je moguđe povezati do 10 regularnih e-mail maloga, uključujući i Gmail, Yahoo i sl. A zanimljiva je i mogućnost editovanja video sadržaja. Geotagging je doteran i povezan i sa fotkama i web servisima, a kad smo kod GPS-a, moguće je odabrati više različitih modova za određivanje lokacije (GPS, A-GPS, Cell Based, Wi-Fi Positioning…). Ono što mi se posebno svidelo je značajno unapređena on-screen tastatura, koja je kako zbog većeg i kvalitetnijeg ekrana, tako i zbog samog layout-a i razmaka između samih tastera drastično bolja u odnosu na onu na mojoj Nokiji 5800.

Na pitanje da li je novi symbian potpuno otvoren poput Maemo-a, tj da li je na ovom uređaju otključan boot loader, nisam dobio odgovor, jer će kompletne zvanične informacije biti objavljene na Nokia World konferenciji za par dana.

Tokom prezentacije se više (desetina) puta ‘spontano’ čulo pitanje “What’s the price?“, no i za to ćemo morati da sačekamo zvanično predstavljanje. Za sada imam informaciju da bi cena bez carine, poreza i ostalih taksi biti 370€ dok bi krajnja cena u maloprodaji trebala da bude oko 470€.

Posle svega viđenog, ostali smo zadivljeni novim mogućnostima, dok su neke stare boljke i dalje aktuelne. Usled velike popularnosti telefona baziranih na Android platformi, mnogi su Symbian potpuno otpisali, a da li je tako, pokazaće vreme. Novi S^3 svakako ima i svojih prednosti i potencijala, a ono što mu nedostaje, po mom ličnom mišljenju, je samo nešto vizuelno dopadljivo i lagano za koriščenje poput Sense-a koji je HTC razvio za Android.

Za kraj, dok čekate da se pojavi i N9 sa qwerty tastaturom, pogledajte fotke sa događaja kod Urketa i Neše, a bacite i pogled na zapise Urketovih utisaka.

P.S. Dobio sam i obaveštenje da će do kraja godine Nokia Maps dobiti punu podršku za puteve i ulice u Srbiji. Takođe, pojaviće se i uređaj sličan ovom, koji će posedovati i punu qwerty tastaturu (na slajder, ispod ekrana) pod nazivom NOKIA E7 (prethodno su postojale glasine da je isti uređaj trebao da nosi naziv N9, ali N9 će biti potpuno novi uređaj sa MeeGo OS-om).