Digitalna papazjanija

Eyeb0rg – wireless kamera kao očni implant

Eyeborg okoDa na ovom svetu ima dosta opičenih ljudi, svesni smo iz sopstvenog okruženja. Takođe nikada nismo sumnjali ni u otkačenost ideja inžinjera elektrotehnike. Naučno-fantastični filmovi su odavno prevazišli maštu običnih ljudi, a svakodnevno nas zaprepaste nove dosmislice krativnih ljudi. No naravno, uvek je najbolja varijanta kad’ jeneko sve od prethodno navedenog.

Rob Spencer – kanadski filmski producent došao na ideju da sebi ugradi veštačko oko pošto je ostao bez svoj prirodnog. Odlučio je da napravi minijaturnu bežičnu kameru koju bi ugradio na mesto svoje očne jabučice. Tu na scenu stupa Kosta Grammatis – umetnik, elektroničar i bivši inžinjer u komapniji SpaceX koja se bavi tehnologijama za istraživanje svemira, sa ostatkom ekipe koja je pomogla u realizaciji ove neverovatne naprave.

Tako je nastao Eyeborn Project, čudo kome se dive ljubitelji Sci-Fi filmova. Minijaturna kamera, dimenzija svega 1.5 x 1.5 mm, iza koje se nalazi štampana elektronska pločica na kojoj se signal obrađuje i sprema sa slanje peko bežične mreže i baterija za napajanje sistema, ugrađeni su u protetsko oko koje Rob nosi umesto svog prirodnog oka koje je izgubio.

Ovo nije prvi, a ni jedini slučaj, ovakvog modovanja ljudskog oka. Rob je prvu verziju svog oka zamenio novom savremenijom, a njegov novi projekat nosi naziv Phase 2. Sada pored Tanya-e, imamo i muskog kiborga, a nešto više o istorijatu bioničkih očiju, možete pročitati na ovom linku.

Sva dalja priča je nepotrebna ukoliko pogledate prateći video…