Digitalna papazjanija

Smart Water – Fantomska voda

Voda je osnova života na Zemlji i sastavni deo skoro svega što nas okružuje. Ne smo da nam je neophodna da bi smo preživeli, već je koristimo na neprebrojivo mnogo različitih načina. Bilo da želimo da se opustimo uz masirajuće mehuriće tuša, kupke ili u najboljem slučaju đakuzi kade ili vapimo za mirom koji odmor uz more nosi, voda ima neku neisrcpnu energiju koja nam pomaže da zaboravimo na sve brige. Vodene kapljice imaju jak psihološki efekat, kako na privlačenje pažnje tako i na podsvesni uticaj na osećanja. Ako obratite pažnju, primetićete veliki broj muzičkih spotova u kojima su glavni akteri okruženi vodom ili oko njih pršti nekakav vodeni mlaz… ili pak pada kiša ili sl. I sve nam to deluje nekako prirodno i logično pa istom fenomenu i ne pridajemo preterano pažnje. Sa druge strane, prema filozofiji starih Grka, voda je jedan od četiri osnovna elemenata, a kao takvu su je predstavljali i u Hinduizmu i Budizmu. No poslednje što bi očekivali je da voda postane pametna. Možda u Solarisu, ali u realnom životu svakako ne.

Kompanija Phantom Water LLC ima ideju da promeni naš pogled na svet. Posle više godina proučavanja, najzad su predstavili projekat Smart Water™ koji vodu koristi na potpuno neočekivan način i u zaista interesantnu svrhu – prikazivanje grafike, teksta i animacija uz pomoć vode. Naime, u vodi (ili vodenom zidu) se dinamički generišu željeni grafički elementi uz pomoć Ferrofluid-a. Sve ovo deluje kao magija jer dotična voda u tečnom stanju izgleda potpuno bistra. U trenutku kada se stvori magnetno polje na određenoj lokaciji, sićušne metalne čestice se nagomilavaju i formiraju određene oblike uz pomoć kojih se generiše željena slika. Dakle, nije u pitanju nikakva projekcija svetlosti već se radi o pravom fizičkom medijumu. U demonstrativnom video snimku, dat je primer analognog časovnika koji se ‘niizčega’ stvara u protočnoj vodi.

Ovo može biti zaista odličan detalj u nekoj kancelariji, izlogu ili na bilo kom drugom mestu gde želite da privučete pažnju na svoj brend iscrtavajući logo svoje firme ili prikazujući određenu reklamnu kampanju. Kako proizvođači kažu, postoje određeni limiti ove tehnologije, ali mogu proizvesti kako dvodimenzionalne, tako i trodimenzionalne vodene ekrane, a kako je ova tehnologija skalabilna možete ih naručiti u bilo kojoj veličini. Ne znam za vas, ali ja bih voleo ceo zid svoje sobe u ovom fazonu.