Digitalna papazjanija

Podešavanje browsera za pravilan prikaz .срб domena

Verovatno ste već čuli za nove ćirilične .срб domene i akciju “linkuj kao što govoriš” koja predstavlja lokalnu varijantu IDN-a. Ako niste, pogledajte sajt њњњ.срб.

Sajtovi koji su na novim ćiriličnim domenima uglavnom su i ćiriličnog sadržaja, ali ima i onih koji su do sada na .rs domenima bili latinični, pa je novi samo prilepljen na stari sajt.

Stvar koja će vas verovatno nervirati je Punycode, što je naziv za algoritam koji Unicode stringove (npr nazive domena) bijekcijski konvertuje u uži set karaktera tj znake engleskog alfabeta. To zapravo znači, da bilo koja reč (zapravo bilo koji string) napisan na bilo kom jeziku, u Unicode setu karaktera može biti konvertovan u odgovarajući jedinstveni string u engleskom alfabetu i iz njega takođe jedinstveno vraćen nazad. Ako vas zanima kako ova konverzija zapravo radi (jednostavno je), pogledajte stranicu na Wikipediji a za jednostavno i brzo konvertovanje koristite priloženi IDN enkoder.

Da bi se izbegli tzv. IDN homografski napadi, većina Internet pregledača ovakve domene predstavalja u punycode obliku koji je sve samo zgodan za pamćenje i razumljiv ljudima. Slika ispod ilustruje razliku u prikazivanju domena u IDN i punycode obliku.

Pravilno (IDN) prikazivanje ćiriličnih domena, zavisi od vašeg Internet pregledača (browser-a) i svaki se podešava na poseban način, a ja ću ovde ukratko opisati podešavanja za dva trenutno najpopularnija pregledača:

Chrome

Google Chrome se jako jednostavno podešava za prikaz ćiriličnih domena. Potrebno je samo u podešavanjima u jezike dodati i srpski, pa će Chrome sam ćirilične domene prikazivati onako kako želimo. Za one koji se ne snalaze najbolje evo i lokacije gde se dotično podešavanje nalazi: “Settings” (gore desno, ikonica kljuiča za ovdijanje matica), zatim “Perferences”, pa “Under the Hood”, pa zatim u “Languages and Spell-checkerSettings…” kliknite na “Add” i prinađite “Serbian” i zatim potvrdite na OK.

Firefox

Mozilla Firefox se takođe jednostavno podešava, samo što ovaj postupak morate ručno odraditi. U address bar (tamo gde kucate www.imesajta…) ukcajte “about:config” (bez navidnika) i pritisnite [enter]. Ako je potrebno potvrdite klikom na [I’ll be careful, I promise!]. Nađite opciju “network.enableIDN” i proverite da li je podešena na “true”. Još bolja varijanta je da uključite ovu opciju samo za naše domene tako što ćete dodati novi ključ tipa boolean (desni klik, New, Boolean) sa nazivom “network.IDN.whitelist.xn--90a3ac” i postaviti vrednost (value) na “true”.

Za ostale pregledače (browsere) pogledajte linkove ispod: