Kopiranje literature za spremanje ispita kao krivično delo / plagosus / blog

Kopiranje literature za spremanje ispita kao krivično delo

Pre nego što pročitate ostatak teksta, bacite pogled na vest dana: “Kopiranje knjige biće krivično delo“. Ovo dole sam prvo napisao kao komentar uz link na Fejsbuku, ali je bio predugačak pa sam ga iskopirao i objavio ovde.

Dragi (sarkastično) vi tamo što sedite u skupštini i za to primate višestotnohiljadarske plate, zaista ne uživam u ovakvom izražavanju, ali posle ovakve vesti jedino što mogu da vam kažem je: Da se jebete vi malo sa tim vašim platama i guzicama koje gladite u skupštinskim stolicama! Kada budete omogućili besplatno i normalno školovanje u ovoj našoj lepo zemlji Srbiji, onda bi vam možda i platili za udžbenike. U situaciji kakva jeste, gde jedan profesor ni nema literaturu za svoj predmet, drugi nam preporučuje englesko izdanje knjige iz ’82. godine (uz napomenu da postoji i poprilično ok nemačko, kao u rusko), a treći zahteva da se njegova originalna knjiga kupi i drži na stolu za vreme predavanja čisto mode radi, možete slobodno da me ‘apsite jer sam iskopirao tri njihove glupe knjige da bi uložio u svoje obrazovanje da bi sutra dobilo bolji posao i veću platu (pošto se učlanim u vašu političku partiju, progutam malo svog ponosa i poljubim dupe nekome u tim foteljama). Eto tako, ono malo dobre literature koja je postojala smo izskenirali i okačili kolegama da se besplatno služe, ulagajući u svoje obrazovanje i time krali novac izdavačima knjiga (jer su njihovi autori verovatno već na onom svetu gde im novac nije ni potreban) a ono za šta ista nije ni postojala, sami napravili besplatnu literaturu u metnuli je na wiki (ne da bi svi mogli slobodno da je koriste, dopunjuju i unapređuju, već nam je tako lakše da prepisujemo na ispitima jer je wiki smartphone friendly – a #fuckyeah ometači GSM signala ne rade jer su antene operatera na samo 2m iznad naših glava jer se ovima sa faxa isplati da im za to naplaćuju bezobrazno debelu rentu). Eto tako, ‘apsite nas slobodno jer kopiramo knjige za ispite, ali vas molim da ne po’apsite i one što kopiraju moje puškice koje sam napravio korišćenjem te iste literature, jer sam u istima uložio puno svog vremena i intelektualnog rada na ispravljanje grešaka iz kopirane nam literature. Takođe bih vas samo zamolio da pre no što počnete sa ‘apšenjem zbog tih krivičnih dela razjasnite samo još i da li se pod “delovi, a ne i cela kniga” smatra ako iskopiram onaj deo između predgovora i korica, bez predgovora i korica, jer mi u tom slučaju nije teško da platim još koji dinar za upotpunjavanje “cele knjige” čisto da bi se našao među kriminalcima. I da, još nešto: ako me zbog kopiranja knjige osude na zatvorsku kaznu od tri do pet godina, da li mi se u međuvremenu zamrzava studentski satus ili gubim pravo na dalje školovanje jer studije nisam završio u predviđenom roku koji ste propisali u svojim implementacijama Bolonjske deklaracije?

Podeli sa prijateljima...Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0

11 responses to “Kopiranje literature za spremanje ispita kao krivično delo”

 1. Bojan says:

  Svaka cast na clanku. Ceo svet ide napred i modernizuje zakone, jedino Srbija tapka u mestu.

  Dragi gradjani i sugradjanke, i na ovim predstojecim, kao i na prethodnim, ja glasam za Mr. Happy-ija. Ja ga lepo nacrtam preko celog lista papira, pa ga zaokruzim.

  Sto vise propalih glasova, to je veca sansa da se sami organizujemo i odradimo nesto.

  Ova Srbija ce da bude dole i nastavice da bude dole, dokle god se ne pobunimo i uradimo nesto po tom pitanju.

  Ovo je samo jos jedan dokaz, da postoje ljudi koji zele promene, ali zahvaljujuci manjini, koja zbog nepotizma dolazi do posla, dolazimo u sledecu situaciju. Da glupi, terorisu inteligentne, zbog njihovog brojnog stanja!

 2. Видео вест пре 15ак минута, и просто не могу да верујем. Шта све више неће да им падне на памет. Живимо у квази држави, са најхрабријим политичарима. Најхрабријим по томе што се ничега не стиде…

 3. Miloš says:

  Da da to nam je najmanji problem! E pa idiotizmu nema kraja!

 4. Rekao bih da j enovinar bio debelo neprecizan i da je prilično slobodno protumačio najavljenu izmenu zakona. Nisam našao o kakvoj se izmeni radi ali pretpsotavljam da je planirano da se uopšte kršenje autorskih prava tretira kao krivično delo.

  To se ne odnosi samo na udžbenike i generalno možda i nije loša stvar, jer za krivična dela državni organi moraju da reaguju po službenoj dužnosti pa će tako autori ubudue, umesto da sami isteruju pravu, moći lepo da podnesu krivičnu prijavu pa će onda država da reši ostalo.

  To je svakako bolej nego što je sad situacija da autor mora sam da finansira pravni proces i zaštiotu svojih prava ali samo ako nije neki moćnik. Na primer, u SRbiji Microsof tima posebna prava, jer se kršenje njegovih autorskih prava tretira kao krivično delo i državne službe ne smao da reaguju nego su čak angažpovane u otkrivanje takvih krivičnih dela. Ako ništa dugo, bar će nas ova izmena zakona sve dovesti u ravnopravan položaj, tako da neće samo Microsoft imati poseban tretman.

  Što se tiče studenata i udžbenika, ne znam šta da vam kažem. ja sam uvek kupovao knjige koje su mi trebale pa nemam taj problem kao oni koji kopiraju. A opet, autor je autor, pa i autor udžbenika. Ako ne poštujete njegov trud kako očekujete da kada vi nešto uradite, neko poštuje vaš?

 5. hahah odličan tekst

  naravno da je kopiranje knjige krivično delo
  ali je i krivično delo prisiljavati studenta da kupi knjigu profesora

 6. Charolija says:

  E svaka ti je zlatna u ovom tekstu.

 7. milos says:

  nisam za kriminalizaciju kopiranja knjiga.

 8. SadClown says:

  Koliko sam ja upućen, profesori ne rade ništa ilegalno.
  Ali!
  Dozvoljavaju donošenje knjiga na ispit (šatro – da ne bubate formule napamet i sl.), ali ne možeš da doneseš kopiju knjige, jer je kopiranje "odvajkada" ilegalna rabota.

  Kako, 'fala bogu, svi gledaju kako da što lakše otkače ispite, onda kupe knjigu umesto da sednu i nauče 15 formula i 20 definicija…

  Što će reći, profesori ne radi ništa ilegalno, ali kurvinski stavljaju studente u takvu situaciju da moraju da kupe knjige.

 9. marthadenic says:

  Sad znam koji posao da krenem da radim. Otvoricu kopirnicu! 😀

 10. @m_sawyer says:

  Istog sam mišljenja. Par misli koje su mi se motale po glavi ovih dana se nekako po tezama mogu navesti:
  – Dokle će ova država zakonima da leči posledice, a ne uzroke?
  – Jako licemeran pristup nakon 1001 komentara kako treba sprečiti "brain drain";
  – Kako ih nije sramota da edukaciju i učenje za ispite iz udžbenika nazivaju "komercijalnom" radnjom pod izgovorom da je to investicija u našu budućnost? Draga državo, kada Vi budete počeli da investirate u nas, onda možete da nas svrstate u komercijalni sektor. Do tada smo, na svu sreću, još uvek akademski sektor;
  – Ovaj zakon je jako validan i logičan. U logičnoj državi tj. Državna stipendija se nije povećala ove godine, da bih kupio komplet udžbenika potrebno mi je jedno 12.000 dinara. To su dve rate stipendije. Ne primaju svi stipendiju.
  – I ponovo da se okrenem licemerju. Kako ovo na bilo koji način motiviše omladinu da upisuje i završava fakultete kada država kao namerno da propagira da je obrazovanje samo za elitu? Sramota kao i uvek.

 11. @zubarica says:

  Dragi prijatelju,
  ja ti napisah kako ja vidim problem (videćeš ping ionako), a otprilike mislim kao i @m_sawyer.

  Srećno, šta drugo da vam kažem :(.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *