Digitalna papazjanija

5 odličnih albuma dostupnih besplatano za download (2010)

Ne samo da se u poslednje vreme pojavljuje sve više kvalitetnih naslova na domaćoj muzičkoj sceni, već se negde zajedno sa početkom aktivizma Piratke partije povećao i broj onih autora koji se odlučuju da svoje albume ponude svojim slušaocima potpuno besplatno za download sa Interneta. Realno gledano, muzičarima je u boljem interesu da albume nude besplatno, kako bi dopreli do širih narodnih masa i pridobili više fanova, koji će zatim doći na koncert. Ne samo da na taj način njihova popularnost raste, već se otvara mogućnost veće zarade od same prodaje diskova.

Ovom prilikom, ukratko ću predstaviti 5 albuma sa ovih prostora koji su u poslednjih par meseci dospeli (i zadržali se) u moju playlistu, a dostupni su potpuno besplatno za preuzimanje. Takođe želim da izrazim ogromno poštovanje autorima, kako za trud i darežljivost, tako i za odličan posao koji su kroz svoje skilove preneli u svoju muziku…

Beogradski Sindikat – Diskretni Heroji (2010)

O Hip-Hop sastavu Beogradski Sindikat ne treba trošiti reči – jedan od najboljih srpskih Hip-Hop sastava svih vremena! Kako je Škabo (jedan od osnivača grupe) prošle godine takođe objavio svoj album “Deset dina glasa na matrici“, sada su se momci odlučili da svoj novi album “Diskretni heroji“, podele sa prijateljima i svima ostalima koji uživaju uz njihove pesme.

Danas kada je sve na prodaju, kada svi trče za uspehom, kada sve i svako ima svoju cenu i kada je novac postao jedino merilo vrednosti, mi smo odlučili da ovaj album podelimo sa vama na Internetu – besplatno, sa nadom da ćete ovu dobru vest i vi podeliti sa drugima. Želimo da naši stihovi budu podrška na putu da SVIZAJEDNO postanemo bolji ljudi.

DOWNLOAD: Beogradski Sindikat – Diskretni Heroji (2010)

Suid – Reality Show (2010)

Bojan Đorđević – Suid je kruševački MC koji se Hip-Hop-om bavi od 1994. godine i jedan je od glavih predstavnika stare škole underground repa kod nas. Njegov prethodni albim “Drama koja se šunja sama“, takođe se može besplatno preuzeti, a ostale pesme nalaze se na mnogim kompilacijama koje su objavljivane u periodu od 1997. do 2006. godine, posle čega je usledio njegov odlazak u tvorza (i dalje se sećam te vesti – prim. aut.). Ovaj album opisujetaj neki poslednji period njegvog života, a ambicije za besplatno objavljivanje albuma su nešto drugačije od BS-a.

Pošto nije došlo do dogovora sa izdavačkim kućama. Okačićemo besplatan download. Disk će na kraju biti u prodaji ali će moći da se kupi samo na Suidovim koncertima.

DOWNLOAD: Suid – Reality Show (2010)

SevdahBABY – GANC NOVI FUNK! (2010)

Oko naziva SevdahBABY pre par meseci vladala je prava mala misterija. Ko je i odakle je SevdahBABY koji balkanske zvuke pakuje u Indie Dance / Nu Disco? Da li je iz Srbije ili Bosne (zbog sevdaha) ili iz Hrvatske – zbog naglaska u jednoj strofi pesme “3 poljupca”? Naravno, sve se brzo razotkrilo, a iza celog projekta stoji mladi DJ i producent Milan Stanković.

Iza pseudonima sevdahBABY stoji umetnik koji istražuje upotrebu elemenata balkanske muzicke tradicije u kontekstu savremene elektronske muzike, od broken beat i 2step eksperimenata, sve do cistih klubskih ritmova i elektro-pop songova. On se ne boji mešanja te dve muzicke kulture, ne boji se optužbi za jeres ni od jedne ni od druge publike: ljubitelja folk muzike sa jedne i predstavnika urbane, klupske kulture na drugoj strani. On snažno veruje da je muzika univerzalna, da je balkanski sevdah isto što i americki blues, ili brazilska tristessa.

DOWNLOAD: SevdahBABY – GANC NOVI FUNK! (2010)

Zemlja gruva – WTF is Gruvlend (2010)

Bend Zemlja gruva je odavno ispao sa liste neafirmisanih i uskočio u listu onih koji se slušaju u akademskim krugovima (a i šire). Ovaj bend je nastao 2007. godine spontanim okupljanjem muzičara oko Studija gruvlend! nakon čega su postali popularni nakon mnogobrojnih nastupa kako u malim klubovima tako i na velikim festivalima, kao što su Exit, Beovizija i Nisomnija.

Debi album “WTF Is GRUVLEND!”, posle tri duge godine iščekivanja biće objavljen na internet etiketi gruvlend.net, na kojoj će svi registrovani korisnici moći besplatno da skinu album u mp3 formatu. Na ovom izdanju Zemlje gruva! se radi neprekidno od prvog nastupa na Beoviziji, i ono predstavlja kompilaciju pesama produciranih u Studiju gruvlend! za to vreme. Album je rigorozno selektovan i predstavlja našu definiciju gruva, što i jeste glavni pokretač benda! Bez obzira da li je to hip-hop, reggae, soul, r’n’b, afro, bitno je da pesma ima dobar gruv, da ima zarazan ritam koji pomera.

DOWNLOAD: Zemlja gruva – WTF is Gruvlend (2010)

Krankšvester – Krankšvester (2010)

Krankšvester je zapravo jedini sastav o kome sam morao guglati kako bi došao do bilo kakve informacije o njima. U pitanju je Hip-Hop duo iz Osijeka (Hrvatska) koji sačinjavaju 3ki Stil i Sett.

Oni koji prate uderground, možda poznaju ovu dvojicu i od ranije. Sett je objavio album “Dnevnik Dvorske Lude“, a 3ki StilCirkus” i “U Potrazi Za Nekim Čankirom” čiju je produkciju odradio Sett.

Jedino što mogu reći je da je album perverzno, bolesno zarazan. A ako volite za’ebanciu i dobru mjuzu definitivno morate da preslušate ovaj album, koji su po mnogim forumima već proglasili Hip-Hop albumom godine u Hrvatskoj.

DOWNLOAD: Krankšvester – Krankšvester (2010)