Digitalna papazjanija

Wikluh Sky – Ortaci Ne Znaju / jer nikad nije kasno

Da budem iskren, Viklera nikad nisam smatrao za neku posebnu figuru na srpskoj Hip-Hop sceni, pa verovatno zbog toga do ‘sada’ nisam preslušao ni jednan njegov solo album. On mi je uvek bio simpatična dopuna Ajzaku u Bad Copy-ju, pa me čak i njegov izvanredan flow nije naterao da na njega obratim pažnju kao na umetnika. Sve do sada.

Autor

Đorđe Miljenović, poznatiji kao Wikluh Sky (ili narodski: Skaj Vikler) završio je srednju muzičku i krenuo na Muzičku akademiju, pa se kao takav izdvaja od većine repera na domaćoj sceni za koje se smatra da su muzički priučeni i ne obrazovani. I ako je najpoznatiji kao član već pomenute Hip-Hop grupe Bad Copy-ja (koji sačinjavaju: Ajs Nigrutin, TimbeWikluh Sky), Vikler nastupa i kao solista, a valja napomenuti da je član i Marchelo-ve Filter Crew ekipe, kao i Ragga sastava Shappa. Širokim narodnim masama poznat je od učešća u reality show-u VIP Veliki Brat, nakon čega je snimio i pesmu “Više nisi moj” sa Anom Stanic, pa su tada na njega počele da se lože i ziljave pičke.

Recenzija

Nego, ovaj album je iz perioda pre svega toga, zapravo još iz 2007. godine. I na njega sam sasvim slučajno naleteo dok sam u lokalnom dućanu audio izdanja proveravao da li je, kojim slučajemizašao Timbetov album. Kako od Timbetovog albuma nije bilo ni traga ni glasa, a ja se rešio da kući ne idem bez još jednog fiskalnog računa utrošenog na originalno izdanje domaće Hip-Hop produkcije, za oko mi zapadne upravo album o kome utiske nameravam da iznesem u ovom tekstu: “Ortaci ne znaju“.

Prva stvar koju želim da kažem je da sam CD ripovao (prebacio u MP3) odmah kad sam ga kupio i prebacio na mobilni kako bi’ mogao da ga slušam i na terenu. Druga stvar koju bih pomenuo je da su sve pesme i dalje na telefonu i da ih i dalje neprestano slušam. Jednostavno, album je J.E.B.E.  K.E.V.E. i verovatno se nalazi na listi najboljih domaćih Hip-Hop albuma svih vremena.

Tematika celog albuma je autorovo tadašnje životno stanje. Svakodnevno druženje i bleja sa pravim ortacima, sa kojima ga život baca kroz svoje peripetije. Kako mu opis posla nalaže, žurke i provod su sastavni deo napredovanja kroz karijeru koja upravo počinje da hvata zalet pa ujedno kaplje i prvi keš od svirki i nastupa. Tu se naravno u popularnost jednog muzičara, mešaju i ženska srca, pa ‘izlaz’ predstavlja vutra i alkohol, no da bi se išlo dalje, treba se (iz)boriti sa problemima koje surova svakodnevnica donosi, te nastaviti kao i do sada, jer upravo je uz takvu borbu i ogromnu energiju i ljubav prema muzici stvar tu gde jeste.

Album ima kratak intro u vidu DJ Raid-ovog skreča, koji najavljuje ono što nas očekuje u ostalim pesmama – odličan Hip-Hop sa puno energije i podrškom srodnih muzičkih pravaca. Nema skit-ova, bonus pesama i sličnih stvari na koje smo navikli kada su Rap/Hip-Hop izdanja u pitanju, ali takođe nema ni pesama koje su tu čisto da bi upotpunile prazninu. Ovo je jedan od onih diskova koje ubacite u plejer i slušate od početka do kraja bez da preskačete i jednu pesmu. I tako u nedogled, jer ne da ne može dosaditi, već jedva čekate da ponovo čujete pesme koje se nalaze na istom.

Marchelo gostuje u pesmi “Žurke i Keš“, koju su obojica lirički, tehnički i stilski apsolutno pokidali. To je onaj rep koji volim(o) i kome se radujemo. Za isti efekat zaslužan je i izvanredni Ministar Lingvista u pesmi “One Lažu Vas“, a sve ovo važi i za pesmu “Udarac” gde je DJ Rahmanee ostavio zapaženi trag i napravio D&B hit, za koji sam se oduševio kada sam ga jedne noći na vrhuncu atmosfere čuo u KST-u. Tu su i laganije stvarčice, poput “Ortaci Ne Znaju“, “Sledeća Stanica” i “Pobednik“, koje najbolje opisuju stanje u domaćem hopu. Da se ne bi ispalo iz starog prepoznatljivog fazona, doprinos je dao i Ajs Nigrutin u pesmi “Tako Radimo“, a u sličnom otkačenom i surovo realnom fazonu su i “Kao Svinja Svaki Dan“, “Prave Barabe” i pesma čiji se storytelling svideo i ljudima koji ne slušaju hop “Zakopana Kučka“. Da se ovo ne bi pretvorilo u još jedno nabrajanje i prepričavanje pesama, jedino što mogu je da vam toplo preporučim ovaj album koji se i dalje može kupiti, kako u CD šopovima tako i online. Za prave albume nikad nije kasno.

Doao bih još samo malu napomenu. Nemojte da neko protumači pogrešno, Viklera jako poštujem i cenim, kako zbog same tehnike, savršenog flow-a i jedinstvenog prepoznatljivog stila kojim se izdvaja na domaćoj sceni (Evo samo jedne njegove pesmice u kojoj rastura: Sky Wikluh feat. Seven – Razbij Nešto). Ono ga nisam smatrao za neku posebnu figuru je činjenica da se večina ljudi prži na njega zbog njegovog izgleda i veza sa popularnim damama sa estrade, pa je svoju popularnost stekao uglavnom takvim stvarima, a ne trudo, radom i rezultatima na polju repa u našoj zemlji iako itekako ima razloga da baš na tom polju bude cenjen.

Tracklist

  1. Intro feat. DJ Raid
  2. Ajmo
  3. Žurke i Keš feat. Marchelo i Nensi
  4. Prave Barabe
  5. Kao Svinja Svaki Dan
  6. Ortaci Ne Znaju
  7. Sledeća Stanica
  8. Posle Kiše
  9. Zakopana Kučka feat. Mirza
  10. S Tobom Bez Tebe
  11. Nedeljno Jutro
  12. One Lažu Vas feat. Ministar Lingvista
  13. Tako Radimo feat. Ajs Nigrutin
  14. Udarac feat. DJ Rahmanee
  15. Ovaj Grad Nikad Ne Spava
  16. Šta Ti Je Brate
  17. Znam Ja Ko Si Ti
  18. Pobendik