Digitalna papazjanija

Cher Lloyd – Turn My Swag On (X Factor 2010)

Šer LojdNemam običaj da pišem o ovakvim emisijama i njihovim učesnicima, ali nekako je do mene dospeo YouTube link za snimak audicije za ovogodišnji X Factor na kome je nastupala mlada Cher Lloyd (Šer Lojd). Ova curica od 16 godina je jednostavno rasturila na audiciji. A snimak sam vraćao nekoliko puta i svaki put sam se inova naježio dok sam je slušao.

Ne smatram sebe za nekog muzičkog stručnjaka, ali svakako delim subjektivni osećaj sa većinom da Cher sasvim solidno, ako ne i odlično peva. No ne samo to, već je kompletan doživljaj njenog nastupa potpuno na nivou. Od posvećenosti, ponašanja na secni, stajlinga, mimike, glasa…. sve.

Inače, ova mlada pevačica, koja ima potencijal da postane nova Susan Boyle dolazi iz omanjeg mesta iz Worcestershire-a, iz centralen Engleske i ima potpuno simpatičan akcenat. Na audiciji je izvodila pesmu Turn My Swag On i to verziju koju peva Keri Hilson, a koju inače u originalu izvodi Soulja Boy.

Iako nisam neki preveliki fan Soulja Boy-a, pa tako ni njegove pesme, ista u aranžmanu koji izvodi Keri zvučni mnogo prijatnije i zapravo zna da bude i simpatična. Međutim, Cher je ovu pesmu prilagodila sebi i tako dobro otpevala da je zaista bolja od originala. Mnogi poznati izvođaču su već izjavili da ova mlada devojka ima “neverovatan talenat“, među kojima su i JME, pa čak i sama Keri:

Da ne bude da je svi preterano dižu u nebesa, ima i blogova nakojima kažu da Cher nije bila loša, ali da je daleko od izvanrednog. Dok jedni hvale njen jedinstveni stajling, drugi podsećaju da Cher kopira poznatu englesku pevačicu Cheryl Cole, do najsitnijih detalja, uključujući i identičnu tetovažu na ruci. Ne samo da je Cher veliki fan Cheryl, već se ugleda i na Keri, pa mnogi kritikuju i njen outfit na samoj audiciji, za koji kažu da je kopija sa jednog od Keri-jihin nastupa.

Bilo kako bilo, niko ne može da ospori ogromno iznenađenje koje je ova mlada dama izazvala, kao ni njene sposobnosti da tuđe, proverene stvari prilagodi sebi i sve to upakuje u jedinstveni nastup koji ostavlja bez daha. Na kraju krajeva, ipak je ona samo devojčica od 16 godina koja je upravo debitovala na audiciji za talente, a ne neko ko je na sceni dugo godina, tako da bih zaista zanemraio komentare koji se odnose na taj deo njenog nastupa. Ono što svakako stoji  je da Cher ima talenta i da je pred njom izvanredna mogućnost da isti iskoristi na najbolji mogući način. Setimo se samo da je i Rihanna bombastično krenula u njenim godinama i da je njena kraijera i dalje u usponu.

Za kraj, ako do sad’ niste, pogledajte snimak i presudite sami, pa svoj stav izložite u komentaru ispod.