Digitalna papazjanija

Mobilni novčanik za beskontaktno plaćanje #Wave2Pay

Korisna tehnologija nam je uvek dolazila u talasima. Prvo smo obožavali mobilne telefone kada su dostigli svoj vrhunac dok smo na istim igrali zmijicu. Onda su došli šareni ekrani sve većih dijagonala, a počelo je da nas smara svakodnevno punjenje baterija. U međuvremenu smo prvo bili oduševljeni mogućnošću primanja instant push notifikacija, a onda krenuli da cenimo tihe dane bez mnogobrojnih notifikacija koje nam pište na svim uređajima kojima smo okruženi.

mobile-payment-visa-nfc

Kada su platne kartice u pitanju, prvo smo svi potrčali da izvadimo plastične kartice u svojoj banci, a onda se nervirali kada u našim omiljenim ugostiteljskim lokacijama kažu da primaju samo gotovinu. Zatim smo ushićeno povadili tonu kartica, što fizičkih banaka, što online servisa (Skrill, Payoneer…) za plaćanje, pa se nervirali što ne mogu sve da stanu u novčanik. Posle ovih turbulentnih perioda, tržište je konačno sazrelo za tehnologiju beskontaktnog plaćanja koja je dostupna na velikom broju prodajnih mesta.

Kada su u pitanju stvarčice koje smo nosili u torbama, vremenom su sve progutane od strane našeg omiljenog svemoćnog gadgeta – mobilnog telefona. Sve manje sa sobom nosimo foto aparate, rokovnike, papirni imenici skoro da i ne postoje, a slična situacija je i sa diktafonima i drugim pomoćnim sredstvima. Konačno je bankarstvo našlo svoje pravo mesto u tom digitalnom kutku i to ne u vidu m-Bankinga, već u jednoj od najkorisnijih tehnologija današnjice, poznatoj kao NFC.

Šta je Wave2Pay?

Wave2Pay je aplikacija za beskontaktno plaćanje Banke Intese, koja je zasnovana na HCE (Host Card Emulation) tehnologiji u kombinaciji sa Android telefonima koji poseduju već pomenutu opciju NFC (Near Field Communication).

Verovatno ste već imali prilike da se susretnete sa platnim karticama kojima plaćate tako što ih samo prislonite na aparat za čitanje kartica. E sad, zamislite da sa sobom ne morate da nosite 5 različitih kartica, niti da iste tražite po torbi/novčaniku, već da plaćanje obavljate tako što samo prislonite svoj mobilni telefon, a zatim ukucavanjem svog mPin-a odobrite transakciju. Sve u par sekundi.

Šta je potrebno za aktivaciju ovog servisa?

Potrebno je da imate otvoren račun u Banca Intesa, kao i aktivnu platnu karticu Visa Inspire i/ili Visa Electron. Ako imate bilo kakvu karticu u Intesi, vrlo verovatno imate baš ovu koja vam je potrebna.

Potrebno da je vaš pametni telefon ima Android 4.4 (KitKat) ili noviji i opciju NFC, kao i da sa Play Store-a preuzmete instalaciju.

Ako ste ispunili ove preduslove, treći korak je odlazak u banku zarad aktivacije servisa i izdavanja pristupnih kodova. Detaljnije o samom procesu aktivacije možete pročitati na web sajtu banke.

Kako radi Wave2Pay i kako se koristi?

Kao što sam već pomenuo, radi se o digitalnom novčaniku koji se nalazi u vašem mobilnom telefonu. Vi u aplikaciju zapravo učitate svoju karticu ili više njih i od tog trenutka ih virtuelno nosite u mobilnom telefonu.

Kada na kasi vidite iznos koji želite da platite, samo izvadite mobilni telefon, aktivirajte ekran i prislonite uređaj na čitač kartica tj POS terminal namenjen za beskontaktno plaćanje. Većina prodavnica ih već ima, a i kasirke su konačno naučile da ih koriste.

Slično kao i sa regularnim karticama sa podrškom za beskontaktno plaćanje, u većini slučajeva će to biti dovoljno, tako da samo ispratite poruku na ekranu svog telefona. Ukoliko je iznos veći od 2.000 din, potrebno je da transakciju odobrite svojim pinom, čisto da vas neko ne bi opelješio i to je to.

Ovo je najbrži način za plaćanje računa jer je uvek pri ruci, zajedno sa mobilnim telefonom, za koji smo već zaključili da ne želi da se odvoji od nas.

Naravno, aplikacija omogućava instant uvid u stanje, kao i listu svih transakcija napravljenih kako virtualizovanim tako i fizičkim karticama. Tu su naziv prodajnog mesta, vreme i iznos transakcije, zatim status (odbijeno, odobreno, rezervisano, proknjiženo) i na kraju lokacija transakcije (ukoliko ste uključili geolokaciju), tako da u svakom trenutku možete da proverite gde ste spiskali svoju platu.

Ne znam za vas, ali meni je ovo jedna od onih cool i spejsi tehnologija koje se lagano uvuku u svakodnevnu upotrebu.