Digitalna papazjanija

Telenor Banka i sve što treba da znate o njoj

Od samog predstavljanja pre par dana, do danas, na sve strane se priča o cyber fenomenu pod nazivom Telenor Banka. Kažem fenomenu, jer je sam koncept mobilne e-banke bez fizičkih IRL ekpozitura dovoljno sci-fi za Srbiju, a boga mi ni ja sam nisam znao u koju kategoriju na blogu da smestim ovaj tekst, pa zato ide pod Tech. Dakle, ukratko, sve što je bitno da znate o ‘prvoj mobilnoj banci u Srbiji‘.

Prva mobilna banka

Telenor Banka je u osnovi banka kao i svaka druga. Bavi se osnovnim bankarskim poslovima. Trenutno ne nudi neke popularne bankarske usluge poput kreditiranja građana, ali zato nudi neke druge, meni lično zanimljivije i potrebnije usluge.

Internet Bankarstvo

Telenor Internet Bankarstvo

Pre svega, počevši od samog otvaranja računa, sve se radi online. Sam zahtev za otvaranje računa popunjavate na njihovom web sajtu. Kod otvaranja računa je bitno da potvrdite svoju e-mail adresu, kao i broj mobilnog telefona. Bitno je napomenuti da usluge nisu ogrničene na korisnike ovog mobilnog operatera, već je moguće registrovati se sa svih mreža. Jeidno što je potrebno (naravno zbog NBS-a) lično odraiti je potpisati ugovor (sa već pripremljenim, online popunjenim, podacima u bilo kojoj od Telenorovih poslovnica. Zanimljivo je i da sami možete birati broj svog žiro računa, naravno online.

Web sajt je vrlo moderan, pregledan, lepo izgleda i nezavistan je od platforme sa koje pristupate (ne zahteva Internet Explorer i sl.) – ja npr pristupam sa Linuksa. Posle potpisivanja ugovora, nećete nikad morati da idete u banku i čekate u redi. Preko weba imate kompletan uvid u stanje svojih računa, kartica, transakcija i uređaja koju su povezani sa vašim nalogom. Kad smo kod uređaja, možete koristiti više različitih uređaja (računar, mobilni, tablet…) za pristup svom računu.

I druge banke su do sada imale omogućeno internet bankarstvo, ali tek kada već imate račun, a redovni su bili i problemi sa ograničavanjem korisnika na određenu platformu (npr Windows).

Mobilno bankarstvo

Telenor Mobilno Bankarstvo

Od mobilnih platformi, trenutno je dostupna samo aplikacija za Android operativni sistem. U narednih dva meseca će stići i WindowsPhone aplikacija, a do kraja godine je najavljena i iOS verzija, tako da će sve platforme biti podržane. BlackBerry korisnici će verovatno moćid a koriste Android apliakciju (ako neko može ovo da mi potvrdi neka napiše u komentaru).

Ono što je bitno za naglasiti je da uz pomoć mobilne aplikacije možete koristiti sve bankarske usluge koje ova banka nudi, što je zapravo ključna stvar. Preko aplikacije možete locirati najbliže poslovnice, bankomate i sl. Možete proveriti kursnu listu i izvršiti konverziju valuta. Možete poslati novac bilo kome preko broja mobilnog telefona, emaila, žiro-računa ili platiti svoje račune samo jednim klikom. Takođe zanimljiva opcija je i upravljanje karticama, odakle možete o(ne)mogućiti da se kartica koristi za plaćanje, podizanje novca ili kupovinu preko Interneta, kao i promeniti pin kod.

Bankarske usluge

Kada su same bankarske usluge, koje sam gore već pomenuo, u pitanju, izdvojio bih sledeće:

  • Slanje novca na mobilni ili email – Jednostavno odaberete neki kontakt iz imenika i pošaljete novac na broj telefona ili email. Ukoliko koristnik ima račun u Telenor Banci, transakcija će aputomatski biti obavljena. U suprotnom dobiće uptstvo gde i kako da podigne novac. Jednostavno i efikasno.
  • Plaćanje računa jednim klikom – Svoje standardne račune (telefon, info-stan, kablovska, struja…) možete jednim klikom platiti ili odložiti za kasnije. Jakoo zgodno za sve koji mrze čekanje u redovima ili dosadno popunjavanje online obrazaca.
  • Upravljanje karticama – Kao korisnik banke, dobijate MasterCard debitnu karticu (ili više njih) koju možete koristiti kao i sve ostale kartice, mežutim iz same apliakcije možete uključiti ili isključiti pojedine kanale plaćanja ili promeniti pin za bilo koju karticu. Jako zgodno ako imate ženu ili klince pa im date po jednu karticu, za ne-daj-bože.
  • Plaćanje dinarima i eurima – Ovo još nisam probao, ali bi trebalo da je na bankomatima moguće plaćati i dinarima i eurima. Isto valjda važi i za podizanje novca.
  • Slanje (i primanje) novca u inostranstvo – Ni ovu uslugu još nisam imao prilike da probam, ali bi trebalo da je jednostavnije nego do sada. Generalno gledano, čak i ako nije, bitno je da ova usluga postoji.

Zanimljivo je i što, prilikom potpisivanja ugovora, dobijate formular za procentualno isplaćivanje plate gde deo zarade (npr za plaćanje računa i kupovinu preko Interneta) možete dobijati na račun Telenor banke, a ostatak na starom računu druge banke, za ostale životne troškove, ili štednju ako ste srećnik kome ostaje i za to.

Ima tu još nekih usluga, kamata, smanjenih provizija i još koješta, ali ono što je najbitnije sam već pomenuo. Nema čekanja u redovima, čak ni za otvaranje računa; sve se radi online; odlična mobilna aplikacija i funkcionalan web sajt, dovoljna su preporuka da otvorite makar i najsnovniji, besplatni račun. Dodaću kasnije i screenshotove iz aplikacije, pa bacite pogled.