Digitalna papazjanija

Biti ispred konkurencije znači trčati brže

Apple iPod TouchNedavno sam pisao članak o muzičkim gadgetima za Tech sekciju PulseOne.org portala o čijem sam redizajnu već pričao i tom prilikom se na blic osvrnuo na evoluciju iPod muzičkog plejera.

Kako je u pitanju bio prvi članak za novu sekciju sajta, razmišljao sam odakle da počnem, a nekako se sam nametnuo najpoželjniji gadget poslednjih godina – Apple-ov iPod. Jednostavno, kada pričamo o bilo kakvim muzičkim gadgetima nikako ne možemo zaobići proizvod koji je toliko pokrenuo tu granu potrošačke elektronike, da je njegov uspeh zaslužan za vraćanje slave starom divu računarske revolucije. Kakvi god prenosivi muzički plejeri da se prodaju, uvek će se na čelu nalaziti iPod, pa svi ostali. Makar po popularnosti…

…Kada je zarada u pitanju, tu je stvar malo drugačija. Od zelembaća se živi,  da bi se zaradila što veća količina istih potrebno je biti ispred konkuerncije. A to nekada zahteva pomeranje granica i koračanje u nepoznato.

Apple je međutim, zaigrao malo drugačijom taktikom i prodao postojeću tehnologiju u potpuno novom pakovanju i na malo neočekivan način. Od jednostavih muzičkih plejera, dodavanjem kamere i podrške za igrice kreirali su (za njih) potpuno novi koncept koji ima utabanu stazu ispred sebe. Novi iPod nano sada ima kamericu i koliko god ona nepotrebna bila, daje mu prednost nad modelima drugih proizvođaća koji je nemaju (a ko još stavlja kamericu na MP3 plejer). Sa druge strane, planovi za novi iPod touch su mnogo ambiciozniji.  Dotični je dobio mnogo veći upgrade ‘ispod haube‘, a sve to prekopirano iz proizvoda koji je već doživeo veliki tržišni uspeh – iPhone 3GS. U pitanju su brži procesor kao i OpenGL ES 2.0 podrška. Samim tim, ovaj muzički plejer, koji je već bio okićen ekranom osetljivim na dodir, postaje platforma za video igre.

Jedno je pitanje čemu sve to, a sasvim drugo hoće li se to izplatiti. Za prvo nisam siguran, barem iz ugla potencijalog kupca jednog kvalitetnog prenosivog muzičkog plejera (zašto bi plaćao za mogućnosti koje mi ne trebaju), a što se drugog tiče, sasvim sam siguran da čelnici Apple-a ne žele da izgube vodeću poziciju kada su ovi uređaji u pitanju, te da je svaki njihov potez jako dobro proračunat.

Što se mog ličnog mišljenja tiče, ako bih uzimao muzički plejer koji nije samo to, svakako bi prva stavka na listi razmatranja bila NOKIA 5800 XpressMusic, koja je u UK već najprodavanija od svih ostalih prenosivih MP3 plejera i to zbog mnogo više od 21 razloga.

NOKIA 5800 XpressMusic