Digitalna papazjanija

Uputstvo: Kako pravilno držati Nokia 5800 mobilni telefon

Ovih dana je, na Internetu, jako popularna tema kako pravilno držati mobilni telefon, pa reših da podelim svoja iskustva. Naime, sve je počelo kada nekolicina korisnika primetila da se njihov iPhone 4 čudno ponaša (gubi signal) kada se drži na određeni način. Nakon što je dotični propust u dizajnu potvrđen i od strane drugih korisnika, dosetljive šaljivdžije počele su da predlažu razna besplatna rešenja. Nedugo zatim obratio se i Steve Jobs, vlasnik kompanije Apple koja proizvodi taj popularni smartphone, svojim odgovorom:

Samo izbegavaj da ga držiš na taj način.

Korisnici su se našli zbunjeni situacijom jer je i sam Apple u reklamama pokazao da se telefon drži na taj problematičan način.

Nedugo zatim, pojavile su se špekulacije da i drugi telefoni imaju isti problem sa (ne)pravilnim držanjem, pa su svi krenuli da pokazuju kako oni drže svoj telefon.

U uputstvu za NOKIA mobilne telefone precizno naglašavaju da treba izbegavati dodirivanje antene dok ista šalje ili prima signal (za svaki uređaj je u uputstvu naznačena pozicija antene) kako bi izbegli smanjenje kvaliteta prijema signala i povećanu potrošnju baterije (zbog potrebe za povećanjem jačine signala). Međutim, niko do sada nije imao takvih problema, a čak su i na Nokijinom blogu objavili tekst pod nazivom: Kako držite Vašu Nokiju? – gde je pokazano više različitih načina držanja NOKIA E72 i nigde nije došlo do pucanja signala.

Evo i kako ja držim svoju NOKIA 5800 XpressMusic:

Napomena: Slika sa pozicijama antena nalazi se u zvaničnom uputstvu za upotrebu uređaja.