Telenor Banka i sve što treba da znate o njoj / plagosus / blog

Telenor Banka i sve što treba da znate o njoj

Od samog predstavljanja pre par dana, do danas, na sve strane se priča o cyber fenomenu pod nazivom Telenor Banka. Kažem fenomenu, jer je sam koncept mobilne e-banke bez fizičkih IRL ekpozitura dovoljno sci-fi za Srbiju, a boga mi ni ja sam nisam znao u koju kategoriju na blogu da smestim ovaj tekst, pa zato ide pod Tech. Dakle, ukratko, sve što je bitno da znate o ‘prvoj mobilnoj banci u Srbiji‘.

Prva mobilna banka

Telenor Banka je u osnovi banka kao i svaka druga. Bavi se osnovnim bankarskim poslovima. Trenutno ne nudi neke popularne bankarske usluge poput kreditiranja građana, ali zato nudi neke druge, meni lično zanimljivije i potrebnije usluge.

Internet Bankarstvo

Telenor Internet Bankarstvo

Pre svega, počevši od samog otvaranja računa, sve se radi online. Sam zahtev za otvaranje računa popunjavate na njihovom web sajtu. Kod otvaranja računa je bitno da potvrdite svoju e-mail adresu, kao i broj mobilnog telefona. Bitno je napomenuti da usluge nisu ogrničene na korisnike ovog mobilnog operatera, već je moguće registrovati se sa svih mreža. Jeidno što je potrebno (naravno zbog NBS-a) lično odraiti je potpisati ugovor (sa već pripremljenim, online popunjenim, podacima u bilo kojoj od Telenorovih poslovnica. Zanimljivo je i da sami možete birati broj svog žiro računa, naravno online.

Web sajt je vrlo moderan, pregledan, lepo izgleda i nezavistan je od platforme sa koje pristupate (ne zahteva Internet Explorer i sl.) – ja npr pristupam sa Linuksa. Posle potpisivanja ugovora, nećete nikad morati da idete u banku i čekate u redi. Preko weba imate kompletan uvid u stanje svojih računa, kartica, transakcija i uređaja koju su povezani sa vašim nalogom. Kad smo kod uređaja, možete koristiti više različitih uređaja (računar, mobilni, tablet…) za pristup svom računu.

I druge banke su do sada imale omogućeno internet bankarstvo, ali tek kada već imate račun, a redovni su bili i problemi sa ograničavanjem korisnika na određenu platformu (npr Windows).

Mobilno bankarstvo

Telenor Mobilno Bankarstvo

Od mobilnih platformi, trenutno je dostupna samo aplikacija za Android operativni sistem. U narednih dva meseca će stići i WindowsPhone aplikacija, a do kraja godine je najavljena i iOS verzija, tako da će sve platforme biti podržane. BlackBerry korisnici će verovatno moćid a koriste Android apliakciju (ako neko može ovo da mi potvrdi neka napiše u komentaru).

Ono što je bitno za naglasiti je da uz pomoć mobilne aplikacije možete koristiti sve bankarske usluge koje ova banka nudi, što je zapravo ključna stvar. Preko aplikacije možete locirati najbliže poslovnice, bankomate i sl. Možete proveriti kursnu listu i izvršiti konverziju valuta. Možete poslati novac bilo kome preko broja mobilnog telefona, emaila, žiro-računa ili platiti svoje račune samo jednim klikom. Takođe zanimljiva opcija je i upravljanje karticama, odakle možete o(ne)mogućiti da se kartica koristi za plaćanje, podizanje novca ili kupovinu preko Interneta, kao i promeniti pin kod.

Bankarske usluge

Kada su same bankarske usluge, koje sam gore već pomenuo, u pitanju, izdvojio bih sledeće:

 • Slanje novca na mobilni ili email – Jednostavno odaberete neki kontakt iz imenika i pošaljete novac na broj telefona ili email. Ukoliko koristnik ima račun u Telenor Banci, transakcija će aputomatski biti obavljena. U suprotnom dobiće uptstvo gde i kako da podigne novac. Jednostavno i efikasno.
 • Plaćanje računa jednim klikom – Svoje standardne račune (telefon, info-stan, kablovska, struja…) možete jednim klikom platiti ili odložiti za kasnije. Jakoo zgodno za sve koji mrze čekanje u redovima ili dosadno popunjavanje online obrazaca.
 • Upravljanje karticama – Kao korisnik banke, dobijate MasterCard debitnu karticu (ili više njih) koju možete koristiti kao i sve ostale kartice, mežutim iz same apliakcije možete uključiti ili isključiti pojedine kanale plaćanja ili promeniti pin za bilo koju karticu. Jako zgodno ako imate ženu ili klince pa im date po jednu karticu, za ne-daj-bože.
 • Plaćanje dinarima i eurima – Ovo još nisam probao, ali bi trebalo da je na bankomatima moguće plaćati i dinarima i eurima. Isto valjda važi i za podizanje novca.
 • Slanje (i primanje) novca u inostranstvo – Ni ovu uslugu još nisam imao prilike da probam, ali bi trebalo da je jednostavnije nego do sada. Generalno gledano, čak i ako nije, bitno je da ova usluga postoji.

Zanimljivo je i što, prilikom potpisivanja ugovora, dobijate formular za procentualno isplaćivanje plate gde deo zarade (npr za plaćanje računa i kupovinu preko Interneta) možete dobijati na račun Telenor banke, a ostatak na starom računu druge banke, za ostale životne troškove, ili štednju ako ste srećnik kome ostaje i za to.

Ima tu još nekih usluga, kamata, smanjenih provizija i još koješta, ali ono što je najbitnije sam već pomenuo. Nema čekanja u redovima, čak ni za otvaranje računa; sve se radi online; odlična mobilna aplikacija i funkcionalan web sajt, dovoljna su preporuka da otvorite makar i najsnovniji, besplatni račun. Dodaću kasnije i screenshotove iz aplikacije, pa bacite pogled.

Podeli sa prijateljima...Share on Facebook19Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0

15 responses to “Telenor Banka i sve što treba da znate o njoj”

 1. Milena says:

  Mene zanima koliku proviziju uzimaju za uplate iz inostranstva i da li imaju opciju bez provizije kada su honorari u pitanju, pošto neke naše banke imaju i to. A nigde nisam mogla da nađem info..

 2. Milan says:

  Nema provizije na prilive iz inostranstva koliko ja znam.

 3. gorshtak89 says:

  Aplikacija izgleda da radi i na BlackBerry telefonima izuzev onih koje traže google mape ili neke druge google servise. Tako npr "lokacije" ne rade.
  Aplikacija se može skinuti preko Snap-a, na 1 mobile app nisam uspeo da je nađem. Pozdrav! 🙂

 4. Ljubica says:

  Ljudi, ne šalite le šalom., ne otvarajte račun kod ovih hohštaplera. Meni su ukrali 536 dinara, ptošla sam kroz pakao zbog njih. Rekli su mi da je starter paket potpuno besplatan, a onda mi je stigla poruka da sam prijavljena kreditnom birou zbog neplaćana duga za "besplatnu" karticu koju nikada nisam ni dobila. Ganjali su me za 500 dinara i neku zateznu kamatu koja uopšte nije bila prikazana na online profilu.. Još uvek nisam uspela da zatvorim račun. Gori su od zelenaša.

  • Miloš says:

   Izrada kartice se plaća, ali je održavanje besplatno. Neverovatno je koliko su ljudi spremni da vređaju kompanije zbog svog neznanja ili nerazumevanja. 500 dinara je svakako mali trošak s obzirom da ste otvorili račun u banci i dobili master card.

  • MILENKO says:

   Iste probleme imam, jurili me za 600 din koje sam na kraju platio a sad me jure jos za 300 a to nigde nepise. Ja necu da platim a oni mi prete tuzbom

 5. Nikola says:

  Sta je sifra racuna? Skoro sam uzeo racun, kad pokusavam da platim preko telefona racun za pretplatu trazi mi sifru racuna

 6. XFactorDiet says:

  Pictures you posted in your post is truly awesome.

 7. Barbara says:

  This is really wonderful information and I am very happy with it.

 8. Visit Here says:

  This is wonderful information and I am very happy with it.

 9. Dunham says:

  I am reading your post.

 10. This is really wonderful and it is very helpful.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *